In ultimii 13 ani, suprafetele si efectivele de animale asigurate au depins in primul rand de situatia generala din agricultura. Cum din anul 2000 cresterea acestui sector a fost constanta, si valoarea primelor incasate de societatile de asigurari a fost in crestere. Aparitia Legii nr. 381/2002 a facut si mai interesanta piata asigurarilor agricole, in conditiile in care statul acorda o subventie de 20 la suta din valoarea primei de asigurare. „In prezent, piata asigurarilor agricole este o piata caracterizata prin urmatoarele trasaturi: vasta, neexplorata, instabila, diversa. Cu toate acestea, o data cu aparitia Legii nr. 381, ne asteptam la o crestere deosebit de importanta atat a acestei piete, cat si a cotei pe care o detine Allianz-tiriac Asigurari”, spune Liviu Dima, sef serviciu asigurari agricole Allianz-tiriac Asigurari.
La cresterea acestei piete in ultimii ani a contribuit si fenomenul de comasare a terenurilor si sporirea numarului de ferme de dimensiuni medii si mari, viabile din punct de vedere economic. „Ponderea in subscrierea riscurilor la asigurarile agricole o detin producatorii agricoli organizati in societati comerciale, societati agricole si asociatii familiale – circa 85-90%, iar producatorii agricoli care detin in proprietate si exploateaza individual suprafete de 1-10 hectare – detin circa 10-15 % din portofoliul de asigurari al societatii”, spune Anghel Burghila, director in cadrul Agras.
Unde nu dau societatile,
despagubeste statul
„Cum societatile de asigurari acorda despagubiri numai pentru fenomene cu pagube restranse, iar in anii cu fenomene meteorologice nefavorabile majore agricultorii solicitau sprijin de la stat, Ministerul Agriculturii a considerat ca este nevoie de o lege care sa reglementeze acordarea acestor ajutoare”, spune Octavian Baciu, expert in cadrul Ministerului Agriculturii. Astfel, cea mai importanta prevedere din Legea nr. 381 din 2002 este aceea prin care numai agricultorii care incheie polite de asigurare pentru riscurile asumate de cele 13 societati agreare sunt despagubiti in cazul unor fenomene majore cum sunt seceta, inundatiile, uraganele, riscuri care nu sunt cuprinse in mod normal. „In aceste conditii este clar ca suprafetele asigurate vor creste spectaculos”, spune Octavian Baciu. Intr-adevar societatile cu un compartiment dezvoltat de asigurari agricole asteapta pentru 2003 cresteri importante. „Daca in anul 2002 am asigurat o suprafata de 507.000 ha, in toamna trecuta pentru acest an agricol am asigurat deja peste 350.00 ha si ne asteptam la o suprafata totala de aproape un milion de hectare”, estimeaza Anghel Burghila.
La stabilirea valorii primelor de asigurare pe care trebuie sa le plateasca agricultorul se iau in calcul foarte multe variabile. Aceasta depinde de cultura asigurata, frecventa si intensitatea producerii riscurilor preluate in asigurare. „Totodata, suma este negociabila in functie de: marimea suprafetelor preluate in asigurare, modalitatea de plata a primelor de asigurare (integral la data incheierii asigurarii sau in rate) si nu in ultimul rand, depinde de fidelitatea clientului”, spune Anghel Burghila. Costurile asigurarii la Allianz-tiriac pentru un hectar de cereale paioase s-au situat, in cea mai mare parte, in jurul valorii de 250.000 lei /ha, ceea ce la un pret de 3.300 lei/kg si o productie medie de 3.000 kg/ha, reprezinta 2,5 la suta din valoarea productiei. „Cum la majoritatea culturilor care se recolteaza mecanizat pierderile sunt intre 1% si 3%, este evident ca agricultorul se simte protejat cu costuri relativ minime”, considera Liviu Dima.
O alta prevedere a Legii nr. 381 care a dus la cresterea suprafetelor asigurate este cea prin care arendasii si concesionarii sunt obligati sa-si asigure culturile in favoarea proprietarilor. „In cazul micilor proprietari, gradul de eficienta ne asteptam sa fie mai mic, pentru ca avem semnale ca numarul de contracte de arenda s-a redus, luand amploare arendarile neinregistrate”, spune Octavian Baciu.
La polul opus micului agricultor se afla marii investitori. „Noi ne-am asigurat toate culturile insamantate in fiecare an, dovedindu-se in avantajul nostru. De exemplu, circa 7.000 ha insamantate cu rapita in toamna trecuta au inghetat, fiind nevoiti ca acum sa semanam alt ceva. Daca nu am fi fost asigurati, am fi pierdut peste 42 miliarde de lei”, spune Adrian Porumboiu, care prin firmele conduse lucreaza peste 40.000 ha de teren arabil. „Pentru mine, unul, nu era nevoie de aceasta lege pentru a ma asigura deoarece nu trebuie sa ma oblige nimeni sa am grija de banii mei”, spune Adrian Porumboiu.