Consiliul Directorilor Executivi al Bancii Mondiale a aprobat un imprumut in valoare de 110 de milioane de dolari pentru proiectul Reforma Sistemului Juridic in Romania. Acesta urmeaza sa contribuie la cresterea eficientei instantelor, a responsabilizarii si integritatii aparatului judiciar, avand ca rezultat reducerea coruptiei si o mai mare transparenta a actului de justitie.

Banii vor sustine, in primul rand, investitiile care vizeaza infrastructura si reforma administratiei instantelor, precum si dezvoltarea institutionala a principalelor entitati juridice.

Reabilitarea cladirilor instantelor va conduce la imbunatatirea accesului public, va cont.ribui la o mai buna rationalizare a facilitatilor instantelor si va spori securitatea. O componenta a proiectului are ca scop cresterea eficientei, imbunatatirea calitatii serviciilor si recastigarea increderii publice, prin adoptarea de catre instante a unor tehnici administative moderne.

Printr-o alta componenta importanta a proiectului va fi oferita asistenta pentru dezvoltarea unor institutii judiciare precum Consiliul Suprem al Magistraturii, Ministerul Justitiei, Inalta Curte de Casatie si Justitie. Acestea vor fi ajutate sa dezvolte politici judiciare pe termen lung, comunicarea interna si externa, astfel incat sistemul judiciar din Romania sa beneficieze de o independenta sporita.

Sursa: Capital, 16 decembrie 2005