UniCredit intenţionează să realizeze acest lucru printr-o emisiune de acţiuni şi prin vânzări de active, au declarat, pentru Reuters, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. 

Operaţiunea urmează să includă banca online FinecoBank.

UniCredit a început să strângă ofertele pentru divizia sa de gestionare a activelor Pioneer şi este în negocieri cu grupului polonez PZU pentru vânzarea a 40% din Bank Pekao, subsidiara sa din Polonia. 

Conform ultimului plan strategic, prezentat la finele anului trecut de UniCredit, banca şi-a propus ca în 2018 să ajungă la un profit net de 5,3 miliarde de euro şi un raport de capital de rang 1 (Core Equity Tier 1 – CET 1) de 12,6%, în condiţiile în care, la finele lunii septembrie 2015, acest raport era de 10,53%. Nivelul capitalului va fi erodat suplimentar, după ce banca va vinde o mare parte din portofoliul său de credite neperformante. 

Una dintre surse a explicat că nivelul creditelor neperformante este crucial în determinarea necesarului de capital al UniCredit deoarece în general împrumuturile sunt vândute sub nivelul lor din bilanţ. 

Reprezentanţii UniCredit nu au comentat informaţia. 

"UniCredit lucrează la vânzarea Pekao, Fineco şi Pioneer pentru a plafona majorarea de capital la 5 – 6 miliarde de euro", susţin sursele, care au indicat că aceste tranzacţii ar putea aduce băncii italiene aproximativ zece miliarde de euro. 

Alte surse au anunţat recent că UniCredit va prezenta la finele lunii noiembrie un nou plan strategic, ocazie cu care îşi va dezvălui şi intenţiile cu privire la majorarea capitalului. 

Jean Pierre Mustier, care la începutul lunii iulie a preluat postul de director general al UniCredit, a început o analiză strategică şi nu exclude posibilitatea vânzării unor active, precum şi alte măsuri, inclusiv o majorare de capital, pentru a consolida bilanţul băncii italiene. 

Pentru a atinge acest obiectiv, grupul bancar a anunţat că ar putea elimina până la 18.200 de locuri de muncă, în principal în Italia, Germania şi Austria, dar şi să vândă sau să restructureze activele cu performanţe slabe. 

UniCredit este prezentă în 17 ţări din lume, cu peste 8.500 de sucursale şi 147.000 de angajaţi. UniCredit este unul dintre cele mai mari grupuri bancare din Europa Centrală şi de Est, unde realizează aproximativ 16% din veniturile sale. În România, UniCredit Bank Austria, divizie a grupului bancar italian UniCredit, şi-a majorat participaţia pe care o deţine la UniCredit Ţiriac Bank, de la 50,5% până la 95,6% din acţiuni, prin preluarea pachetului de 45% deţinut de omul de afaceri Ion Ţiriac. 

AGERPRES