Acesta a afirmat că listarea companiei Hidroelectrica ar transforma piaţa de capital din România într-una emergentă, iar Guvernul care va face acest lucru "va avea un merit istoric".

Sobolewski a mai vorbit în interviu despre evoluţia pieţei de capital în 2016, lansarea pe bursă a unei Oferte Publice Iniţiale (IPO) private în următoarele săptămâni, posibila listare a Portului Constanţa, o companie care "se potriveşte pieţei de capital", precum şi despre fuziunea dintre BVB şi Sibex.

AGERPRES: Cum a fost anul 2016 pentru piaţa de capital din România?
Ludwik Sobolewski: Multe lucruri bune s-au întâmplat pe parcursul anului 2016. Unul dintre ele, care s-a întâmplat pe bursă, dar nu numai, aş spune că pentru toată economia românească, a fost includerea bursei pe "watchlist" de către una dintre agenţiile globale care analizează ţările şi pieţele, fiind totodată responsabilă cu clasificarea lor. Scopul nostru este de a deveni o piaţă emergentă, ceea ce este foarte aproape de aristocraţie în această piaţă globală, care este piaţa ţărilor dezvoltate. România, acum, este o piaţă de frontieră, deci nu este un brand atât de prestigios, să spunem, dar ne străduim să fim upgradaţi.

Una dintre aceste agenţii a decis să pună piaţa de capital din România pe lista de monitorizare pentru statutul de "piaţă emergentă". Deci, încă nu suntem pe această listă a pieţelor emergente, dar pentru prima dată cineva a observat că există un progres mare în modernizarea pieţei de capital a României şi a decis să facă acest pas. Drept urmare, ne aşteptăm ca aceasta să fie urmată şi de alţi paşi. Desigur, depinde dacă vom continua sau nu, cu succes, munca noastră internă în România şi depinde dacă hotărăşte Guvernul să trimită pe piaţă cea mai mare companie din ţară, şi anume Hidroelectrica. Dacă se întâmplă acest lucru, atunci România poate în sfârşit să devină o piaţă emergentă, o piaţă nouă, chiar anul acesta, în a doua jumătate a acestui an. Deci mutarea României din această "gaură neagră" a pieţelor de frontieră, din septembrie anul trecut, şi includerea pe această listă de către agenţia FTSE a fost unul dintre cele mai importante evenimente ale anului trecut, dar nu numai.

Deci, pe de o parte bursa este o organizaţie sofisticată, bazată pe tehnologie şi regulamente, dar pe de altă parte noi putem exista cu succes dacă avem un angajament în afacerile oamenilor şi antreprenorilor. Eforturile noastre sunt concentrate pe acest lucru, şi în ceea ce priveşte acest aspect, 2016 a fost un an chiar bun, pentru că noi ne continuăm campania pentru educaţia financiară în România. 2016 a fost anul creşterii vizibilităţii pieţei către instrumentele financiare, iar prezenţa acestei pieţe în minţile oamenilor şi afacerilor din România este mult mai mare decât acum 3 ani.

AGERPRES: Credeţi că vom vedea anul acesta Oferte Publice Iniţiale ale companiilor de stat pe bursă, având în vedere că programul PSD nu vorbeşte despre aşa ceva?
Ludwik Sobolewski: Am speranţa că noul Guvern va face companiile de stat transparente şi le va lista pe Bursa de Valori Bucureşti pentru cel puţin două motive.
Încep cu ceva ce nu prea este un obiectiv financiar. Este de mare importanţă şi cred că toată lumea ştie că trebuie îmbunătăţit managementul companiilor de stat. Este foarte important să facem companiile de stat mai eficiente, în sensul economic, şi mai productive. România are un rang foarte scăzut când vine vorba despre productivitatea business-ului, în general, nu numai în Europa, dar şi în regiunea noastră, în Europa Centrală şi de Est. Orice bursă organizată este bazată pe reguli de guvernanţă corporativă la care orice companie listată trebuie să se supună. Serveşte acestui scop pentru că pune compania sub supravegherea pieţei publice. Piaţa publică nu este un concept abstract. Este compusă din instituţii, oameni care votează folosind banii prin intrări sau prin ieşiri. Este o înţelegere bună, este ceva ce are o raţiune bună pentru ca autorităţile publice să trimită companiile pe piaţa publică.
Guvernul nu trebuie să piardă controlul corporativ asupra acestor companii pentru a avea aceste beneficii, aceste avantaje. Este ca un fel de upgrade gratuit al activelor. Nu am nevoie de consultanţă înaltă, nu trebuie să cheltuiesc bani pe nimic. Trebuie doar să pun această companie pe piaţa publică şi aceasta va genera aceste schimbări pozitive pentru activele mele.

Al doilea obiectiv al statului, dar şi al oricărui acţionar, este ca firmele să aibă acces la finanţare şi dezvoltare folosind diferite feluri de finanţări. Nu contează prea mult dacă unele companii sunt menţionate în hârtiile guvernamentale, chiar dacă am fost mereu în favoarea nevoii de a avea un program de privatizări în România, dar în esenţă nu contează prea mult, pentru că eu cred că unul dintre elementele acestui progres la care suntem martori şi la care contribuim este conştientizarea generală a clasei politice, că există ceva, precum Bursa de Valori Bucureşti. Este un set de beneficii şi avantaje care pot fi obţinute în cazul în care companiile de stat au ceva notabil de făcut cu piaţa de capital în România.

Consider că sunt motive solide pentru Hidroelectrica să fie listată. Dacă Hidroelectrica este listată, Guvernul care va face acest lucru va avea un merit istoric. Asta poate fi făcută o dată în viaţă, acest upgrade al României către o familie total diferită a pieţelor, care va genera multe beneficii şi nu numai în ceea ce priveşte piaţa de capital.

AGERPRES: Ce părere aveţi despre listarea Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti?
Ludwik Sobolewski: De fiecare dată când merg la Aeroportul Henri Coandă mă întreb de ce această companie, operatorul aeroportului, nu este încă listată. Nu trebuie să fim experţi când vine vorba de traficul aerian, să fim convinşi că traficul creşte şi capacitatea acestui aeroport este insuficientă, nu numai pentru viitorul flux de oameni, dar şi pentru cel curent. Capacitatea este redusă. Ştim însă că investitorii internaţionali şi-au manifestat deja interesul de a cumpăra acţiunile aeroportului Bucureşti. Este un alt exemplu al unei potenţiale înţelegeri a guvernului să facă IPO pentru această companie, să crească brandul, vizibilitatea şi recunoaşterea României în ochii investitorilor internaţionali şi poate vom avea nevoie de banii acestor oameni pentru alte lucruri în viitor. Cred că trebuie să ţinem contactul cu ei pentru a strânge fonduri, pentru a creşte stadiul infrastructurii pentru că mulţi oameni zboară spre Bucureşti şi mulţi oameni sunt importanţi pentru economia românească.
Nu vorbesc doar despre VIP-uri din finanţe şi economie, ci şi de turism. Turismul este una dintre şansele României, dar acesta este greu de dezvoltat dacă aeroportul principal din ţară nu este destul de dezvoltat. Încerc să arăt că piaţa de capital nu este un lucru abstract în Univers. Dacă ai cu adevărat o piaţă de capital eficientă, ea poate declanşa un efect pozitiv pentru întreaga economie.
Poate că deţinătorii de hoteluri de la Marea Neagră nu ştiu că pot avea o creştere de 2-5% a numărului de persoane care dorm la hoteluri în fiecare an, iar acesta poate fi un efect indirect al faptului că Aeroportul Bucureşti este listat. Este o bună companie care are o capacitate de dezvoltare, o companie care are bani pentru a-şi asigura dezvoltarea. De aceea piaţa de capital este în general importantă pentru dezvoltarea întregii economii.

AGERPRES: Este fezabilă şi o listare a Portului Constanţa pe Bursa de Valori Bucureşti?
Ludwik Sobolewski: O altă poartă a României, a cărei importanţă din punct de vedere macroeconomic va creşte, este Portul Constanţa. Aceasta este, de asemenea, o companie care se potriveşte pieţei de capital. Credem, de asemenea, că este un moment propice pentru antreprenorii privaţi să vină pe piaţa de capital. Aceştia beneficiază de creşterea rapidă a acestei economii, prin faptul că oamenii au o putere de cumpărare mai mare. Desigur, încă sunt mulţi oameni care nu au bani, sunt relativ săraci sau doar săraci, dar în general indicatorii ne arată că această ţară devine mai bogată. Este o oportunitate bună pentru business-ul privat creat în timpul acestei transformări a României, care a început acum 25 de ani. Aceste firme oferă, în special, bunuri şi servicii populaţiei.

Infrastructura este pentru investitorii care vor să "doarmă liniştiţi", de aceea vor Aeroportul Bucureşti pe bursă. Pentru ei este garantată o poveste de succes. Noi putem avea, foarte uşor, investitori "cu gust" pentru ceea ce este legat de consum. Deci tot ceea ce ţine de consum ar putea fi popular în ochii investitorilor. Acesta este mesajul meu pentru antreprenori. Sper că vor fi inspiraţi de exemplul MedLife. Sper că în 2017 vom vedea un val inspiraţional din partea antreprenorilor, care vor înţelege că pot face istorie pentru ei intrând în piaţă şi urmărind tranzacţia MedLife. 2017 este cu siguranţă anul în care guvernul se va angaja în misiunea istorică pentru a asigura un viitor mai bun pentru România şi a creşte poziţia României printre cele mai dezvoltare naţiuni din Europa, când vine vorba de calitatea infrastructurii financiare.

AGERPRES: Consideraţi că vom vedea anul acesta pe bursă IPO-uri private?
Ludwik Sobolewski: Cred că da. Aşteptăm unul chiar în primul trimestru sau chiar în următoarele săptămâni. Vorbim cu oamenii de afaceri, dar asta nu depinde numai de a discuta cu ei, cu toate că este indispensabil să ai un contact real cu oamenii, dar noi, de asemenea, am creat instrumente care oferă noi condiţii pentru companii care decid să devină publice. Aşa că, de exemplu, avem un număr în creştere de market makeri. În bursele moderne, o mare parte din tranzacţii vin, nu din deciziile independente ale oamenilor şi instituţiilor financiare care decid să investească, ci de la instituţii profesioniste specializate care fac tranzacţionare doar pentru tranzacţionarea în sine şi obţin beneficii de la operatorii din piaţă pentru aceasta. Deci, lărgirea reţelei de market makeri dă acestor noi intraţi posibilitatea să aibă volum, să aibă tranzacţionare a acţiunilor.

La începutul muncii noastre a fost o situaţie frecventă: aveam aceste companii care contemplau mai mult sau mai puţin să fie listate, dar a fost un deficit de investitori şi, că vrem sau nu, aceste două elemente trebuie să meargă împreună. Acum cred că situaţia este mult mai bună. Avem un mare interes din partea investitorilor şi chiar ne confruntăm, uneori, cu nerăbdarea lor de a afla de la noi ce ar putea fi pus pe piaţă, pentru că vor să pună nişte bani în companii care vor veni. Situaţia este mai bună decât a fost şi acum o îmbunătăţim.

AGERPRES: Când estimaţi că va avea loc fuziunea dintre BVB şi Sibex?
Ludwik Sobolewski: Aceasta este o tranzacţie care ar trebui descrisă ca fiind una de tip "fuziune prin absorbţie", cu alte cuvine vom prelua această companie. Nu este o companie care reprezintă o valoare mare pentru piaţa de capital, pentru investitorii şi antreprenorii din România, dar suntem hotărâţi să finalizăm această tranzacţie pentru că credem că va aduce lucrurile la normal. Cu siguranţă, România nu are suficient loc pentru două burse de valori. Chiar şi pieţe mai mari decât România nu îşi permit mai mult de o bursă. Cel mai important lucru, în domeniul nostru de activitate, este lichiditatea şi concentrarea acestei lichidităţi şi, sincer, nu are sens pentru nimeni să ai o bursă de valori şi ceva care susţine că este, la rândul său, o bursă de valori. Cred că aceasta va duce la îmbunătăţirea generală a arhitecturii pieţei în România şi cu siguranţă va îmbunătăţi percepţia României în afară, pentru că ceea ce avem acum este o situaţie puţin bizară, iar în mod normal investitorii internaţionali nu apreciază situaţiile bizare. Investitorilor le plac poveştile interesante, riscurile legate de investiţii, însă când vine vorba de infrastructură, aceasta trebuie să fie impecabilă şi fără anomalii. Aceasta este percepţia mea asupra procesului pe care îl derulăm împreună cu colegii noştri de la Sibex şi sper că îl vom finaliza cu succes în acest an. Cred că va fi o schimbare importantă, în acest context, pentru piaţa din România.

AGERPRES: Credeţi că va trebui să obţineţi acordul Consiliului Concurenţei în acest sens?
Ludwik Sobolewski: Da. Însă nu cred că vom întâmpina obstacole semnificative, deoarece cota de piaţă a Sibex este atât de mică încât nu ar trebui să provoace îngrijorări Consiliului Concurenţei din punctul de vedere al concentrării pieţei.

AGERPRES: Vom avea în acest an noi produse la Bursa de Valori Bucureşti?
Ludwik Sobolewski: Vedem o popularitate crescută pentru obligaţiuni. Deseori proprietarii sau fondatorii unei afaceri gândesc în modul următor: "nu sunt pregătit să îmi împart business-ul cu noi acţionari, dar am încredere şi calculele mele arată că este benefic pentru mine să mă finanţez de pe piaţă, dar prin intermediul obligaţiunilor, pentru că obligaţiunile îmi aduc bani fără a conferi deţinătorilor drepturi asupra companiei mele". Cred că se va menţine interesul companiilor pentru a emite obligaţiuni. Cu toate acestea, aş dori să atrag atenţia antreprenorilor asupra următorului fapt. Contractarea unui credit de la bancă pare foarte uşoară, la prima vedere, pentru că băncile au supra-lichiditate, astfel că au capacitatea de a acorda credite antreprenorilor, iar costul banilor este foarte redus. Cu toate acestea, bancherii sunt profesionişti, astfel că nu pot acorda credite unor companii care nu au equity capital, care nu au propriul capital. În aceste condiţii, companiile ar trebui să fie conştiente de faptul că ar putea avea probleme în a obţine credite pentru că sunt sub-capitalizate. Uneori nu sunt conştiente că, pentru a-şi rezolva această problemă, pot să meargă pe piaţa de capital pentru a-şi îmbunătăţi capitalizarea şi ulterior să meargă la bancă pentru a contracta un credit, probabil mai ieftin ca niciodată. Sper că în viitor va creşte şi gradul de conştientizare a acestei situaţii.

Referitor la alte instrumente, oferim produse structurate, care sunt instrumente binecunoscute deja pe piaţă, dar am introdus, de asemenea, şi ceva care se cheamă "warrants", instrumente foarte interesante. Una din realizările noastre, anul trecut, a fost că am convins o bancă austriacă să emită astfel de instrumente, iar în prezent acest instrument este bazat pe acţiunile companiilor româneşti şi internaţionale. Este un instrument care se tranzacţionează pe piaţă. Este un instrument bun şi pentru traderii individuali, pentru investitorii individuali şi cred că vom avea şi mai multe astfel de "warrants", care vor fi bazate pe noi acţiuni.

Trebuie să spun că organismele de reglementare din România au dat dovadă de inteligenţă, iar reglementările pe care le avem în România sunt foarte bune. Vânzarea în lipsă este disponibilă, deocamdată, doar teoretic, pentru că nu este o ofertă prea mare din partea brokerilor, dar este disponibilă din luna august 2016. Vorbind despre 2017, sper că anul acesta va fi anul în care vom vedea acest tip de tranzacţii pe piaţă. Şi va fi important să creştem atractivitatea pieţei pentru că bursa de valori iubeşte două categorii de clienţi: pe cei care se consideră investitori pe termen mediu şi lung, precum şi pe cei care intră pe piaţă fără a acorda o atenţie prea mare la ceea ce stă în spatele unei acţiuni, dar care acordă o atenţie mare la modul cum evoluează preţul acţiunilor pe termen scurt, şi anume speculatorii. Poate că această denumire nu este una foarte atractivă, dar este nevoie de ei pe orice piaţă de capital şi sunt foarte utili pentru a face din piaţa de capital o sursă importantă de finanţare pentru companii. Vânzarea în lipsă este exact pentru acest tip de investitori.

AGERPRES: Credeţi că tehnologia criptomonedelor va schimba modul de business?
Ludwik Sobolewski: Ideea este că pentru a avea o piaţă mai dezvoltată trebuie să avem mai multe companii, să avem mai mulţi investitori, iar în rândul acestor noi companii menţionez încă odată Hidroelectrica, pentru importanţa sa strategică pentru viitor, dar aceasta depinde de existenţa unor instrumente concrete pe care piaţa poate să le ofere investitorilor, precum vânzarea în lipsă, market makers, transparenţă prin guvernanţă corporatistă şi o dezvoltare continuă în domeniul tehnologiei. Cred, de asemenea, că 2017 va fi anul când aceste subiecte vor deveni şi mai importante pentru că suntem conştienţi că trăim în era tehnologiei blockchain şi aceasta va schimba modul în care acţionăm în business şi viaţa de zi cu zi. Ceva ca blockchain devine extrem de important pentru piaţa de valori, pentru pieţele financiare. De aceea cred că 2017 şi anii următori vor fi extrem de interesanţi pentru că va trebui să participăm la această revoluţie tehnologică, care nu este despre noi gadgeturi, ci despre ceva foarte profund. Cred că va trebui să acceptăm ceea ce spun chinezii că "trăim vremuri interesante".