În China macarale stau nefolosite, şantiere întregi sunt goale, iar unele clădiri sunt abandonate, observă Bloomberg, în timp ce agenţia Reuters notează că preţul oţelului şi al minereului de fier continuă să scadă într-o ţară a cărei cerere a dus în sus cotaţiile din industria metalurgică în deceniul trecut. Unde se duc însă banii? Pe Bursă! Firmele din economia reală, fascinate de avansul cotaţiilor din pieţele de acţiuni au devenit ele însele investitori în hârtiile de valoare.

Mania speculativă aduce corporaţiile ca investitori de portofoliu alături de casnice, paznici, vânzători de banane şi chiar ţărani analfabeţi într-o îngrămădire pe care Zero Hedge îl asociază maniilor care însoţesc bulele speculative. Un reportaj Wall Street Journal preluat de portalul financiar ni-l înfăţişează pe Dong Jun, proprietar al companiei Yanwu Keda Electric Co., specializată în industria echipamentelor electrice. Acum acesta are, însă, fabrica închisă, după ce a pus pe drumuri 100 de muncitori. Antreprenorul în vârstă de 50 de ani vine în continuare la intreprindere aproape zilnic, însă îşi petrece tot timpul tranzacţionând acţiuni pe contul propriei companii. "Industria manufacturieră este o afacere foarte grea în zilele astea", spune domnul Dong. Ce speră el? "Vreau să fac ceva bani pe Bursă şi din profituri să-mi reiau afacerea manufacturieră mai târziu, când economia revine pe o cale mai bună", explică el pentru reporterii publicaţiei americane.

Nu este singurul. De fapt, 97% din profitul generat în industria manufacturieră vine exact de la speculaţiile cu acţiuni, conform datelor Biroului Naţional de Statistică. Acesta este şi contextul în care producătorii chinezi au generat profituri în urcare cu 2,6% în aprilie a.c. faţă de luna corespondentă a anului trecut. Altfel, probail nu ar fi fost departe de declinul de 0,4% din martie.

Reglementatorii sunt tot mai îngrijoraţi

În cursul anului 2014, valoarea acţiunilor, obligaţiunilor şi a instrumentelor financiare tranzacţionabile deţinute de companiile chineze listate a crescut cu 946 miliarde yuani (152,4 miliarde dolari), procentual avansul fiind de 60%. Nu este vorba numai despre răscumpărări; corporaţiile îşi construiesc portofolii în toată regula.

Este o tendinţă care îi îngrijorează deja pe supraveghetori care vor să se asigure că banii nu se vor scurge doar către bănci şi speculaţile cu acţiuni, ocolind însă economia în care să se creeze locuri de muncă. Încă şi mai grav, unele companii se reped în piaţă cu bani împrumutaţi, ceea ce ar pune capitalul la mare risc.

O corporaţie din domeniul construcţiilor feroviare deja are fonduri alocate pentru plasamentele bursiere. Contractorul având capital de stat a cumpărat potrivit propriilor raportări participaţii la un producător de băuturi alcoolice din provincia Shaanxi, la un retailer din centrul Chinei şi la un developer imobiliar din apropiere de Beijing.

Băncile suflă în balonul de pe Bursă

Alte companii nu se dau în lături nici de la cumpărarea acţiunilor bancare. Un astfel de exemplu este consorţiul China State Construction International Holdings Ltd. care şi-a majorat recent participaţia la Banca Comunicaţiilor şi la liderul regional Huaxia Bank.

Nici băncile nu rămân datoare. Ele facilitează intrarea în piaţă a acestor investitori de tip corporativ. CITIC Bank Corp. este cea mai agresivă instituţie de credit în acordarea de împrumuturi societăţilor de brokeraj pentru ca acestea să-şi susţină activităţile de finanţare a achiziţiilor de acţiuni în marjă, conform unei analize a Reorient Group, bancă de investiţii cu sediul în Hog Kong. Împrumuturile în marjă pentru cumpărări pe Bursă au totalizat în primul trimestru 913 miliarde yuani, cu 92% mai mult decât în perioada similară a anului trecut. "Băncile sunt fericite să canalizeze lichiditatea căre industria de brokeraj şi să participe astfel la raliul bursier", spune Steve Wang şef al cercetării de piaţă pentru China la Reorient.