„Partenerii noştri, cu care construim metroul din Tel Aviv, China Civil Engineering Construction Corporation (CCECC), şi-au deschis o filială în România.  Vor să penetreze Europa prin România, pentru că în România se organizează multe licitaţii acum pentru lucrări de infrastructură“, a declarat şeful Danya Cebus.

CCECC şi-a deschis filiala din România în vara lui 2015 cu scopul de a participa la lucrări de reabilitare de căi ferate, proiecte de poduri, tuneluri şi autostrăzi.  

Ronen Ginsburg spune că sunt mai multe firme de construcţii din China care vor să vină în România şi că vor aduce cu ele şi muncitori chinezi, din cauza lipsei de forţă de muncă la nivel local. Deficitul de muncitori calificaţi în construcţii este estimat de patronate la circa 200.000 de angajaţi pentru următorii ani.

„Problema cu muncitorii chinezi este că, atunci când ies din China, nu mai vor 100 de dolari pe lună, ci 1.000-1.500 de dolari. Am vrut să aducem muncitori chinezi la Braşov, pentru că nu găseam muncitori români, dar sunt scumpi. Ştiu că firmele româneşti încep să aducă muncitori din Vietnam, noi am lucrat cu astfel de muncitori şi pot spune că patru muncitori vietnamezi fac cât unul român, în privinţa productivităţii muncii“, menţionează şeful Danya Cebus. Compania pe care o conduce lucrează, în prezent, la centrul comercial pe care AFI Europe îl dezvoltă în Braşov. Ambele companii fac parte din acelaşi grup israelian.

CITIŢI ŞI Investiţiile imobiliare asiatice iau amploare şi în România, cu accent pe locuinţe

În prezent, Danya Cebus lucrează în România cu 520 de persoane pe trei şantiere private din Bucureşti şi Braşov, dar este interesată şi de lucrări de infrastructură. Din acest motiv a depus o ofertă pentru realizarea Centurii Sud de Ocolire a Timişoarei, un contract de peste 80 mil. euro.

„Acum, noi avem proiecte în Israel şi SUA, dar în Europa suntem prezenţi doar în România, care pentru noi este cea mai bună piaţă“, adaugă managerul.

El avertizează însă faptul că preţul construcţiilor din România va creşte în următoarea perioadă cu circa 20%, pentru că, la preţurile de acum, antreprenorii se vor prăbuşi. Ginsburg previzionează şi o continuare a creşterii salariilor muncitorilor români.

 

„Românii au văzut lumina. Nu mai vor să muncească pentru 1-2 euro pe oră. Nu mai sunt proşti să accepte salarii de 500 de euro/lună. Vor salarii de 2.000 – 3.000 de euro/lună ca în Anglia sau Germania. Vor trece 3-5 ani, dar România va ajunge acolo. Preţul unei construcţii în România nu mai poate fi 450 euro/mp, deoarece constructorii se vor prăbuşi. Preţul construcţiilor va creşte cu 20% în scurt timp, dar se va îmbunătăţi şi situaţia financiară a oamenilor. Când am venit în România, era criza din 2008, şi plăteam muncitorii cu un euro pe oră. După patru ani îi plăteam cu doi euro pe oră. Astăzi îi plătim cu 5-6 euro. Salariile vor creşte, cu siguranţă, dar va creşte şi costul locuirii“, a detaliat directorul companiei.

Anul trecut, Danya Cebus a înregistrat la nivel local o cifră de afaceri de circa 42 mil. euro, în creştere cu 6,8% faţă de rezultatul din 2015, şi un profit de 12,2 mil. euro, potrivit datelor comunicate la Ministerul Finanţelor Publice. Compania s-a ocupat de construcţia bazei militare de la Deveselu, un contract de circa 50 mil. euro.