”Clujul este centrul naţional cel mai bine reprezentat ca exporturi de servicii IT din ţară. Probabil că lipsa unei pieţe interne structurate care să absoarbă capacitatea de business i-a făcut pe oamenii de afaceri să se orienteze către piaţa externă (…) Ce lipseşte în IT este tocmai reutilizarea activităţii anterioare. Nu ai proprietate intelectuală pe ceea ce ai lucrat, nu poţi să utilizezi. Clujul este un oraş destul de mare pentru România. Vara are 300.000 de locuitori, toamna are 400.000 de locuitori, dar cu toate acestea, Clujul nu mai reuşea să producă specialişti IT faţă de cererea din oraş. Atunci a început fenomenul, deloc neplăcut, de canibalizare a firmelor”, a afirmat Tulai, citat de Agerpres. Potrivit acestuia, atunci a fost momentul în care și-au propus ca reprezentanţii firmelor IT să se adune într-un singur loc şi aşa a apărut clusterul IT.

Acesta a adăugat că în IT costul major este cel cu forţa de muncă şi care ajunge până la 10% din totalul cheltuielilor, în timp ce creşterea anuală de preţ la vânzarea în exterior se situează la 3-4%. ”În outsourcing, adică în IT, costul major este cel cu forţa de muncă şi care se situează undeva între 7% şi 10%. Creşterea anuală de preţ se află undeva în exterior la 3-4%. Fiind o industrie relativ matură, mai ales prin contactul cu lumea occidentală, dar şi prin activitatea din piaţa internă, am ajuns în contact cu multe afaceri, multe procese de business”, a spus şeful centrului IT de la Cluj.

Cluj IT este o asociaţie de tip cluster inovativ, înfiinţată în octombrie 2012, având ca membri fondatori 23 de companii de IT, două instituţii de învăţământ superior, Universitatea Tehnică Cluj-Napoca şi Universitatea Babeş-Bolyai, 7 instituţii publice şi organizaţii catalizator. Centrul reprezintă o iniţiativă de business cu scopul de a creşte competitivitatea în IT, de a face mai vizibilă şi mai atractivă industria IT din România, respectiv de a poziţiona Clujul ca un hub regional IT inovator. Clusterul are susţinerea Guvernului şi a autorităţilor locale, care consideră Cluj IT o iniţiativă de importanţă naţională, potrivit aceleiași surse.

Priorităţile clusterului pentru următoarea perioadă sunt reprezentate de: extinderea prezenţei internaţionale prin competitivitate ridicată şi prin produse sau servicii inovatoare; dezvoltarea unui mecanism de cooperare eficient între universităţi şi industria IT, care să aibă ca rezultat un număr cât mai mare de specialişti IT foarte bine pregătiţi; realizarea Cluj Innovation City prin care comunitatea IT să aibă acces la infrastructura necesară pentru dezvoltare continuă, inovare şi colaborare în proiecte de anvergură.

Joi este ultima zi a Summitului dedicat Investitorilor Străini – Foreign Investors Summit 2014 de la Bucureşti şi are ca temă situaţia sectorului IT&C. Reprezentanţi ai Guvernului, investitori şi specialişti din industriile locale cu potenţial major de investiţii au participat, în perioada 14 – 16 octombrie, la Foreign Investors Summit, organizat la Bucureşti, pentru a discuta şi stabili care sunt oportunităţile reale de investiţie în regiune şi strategiile viitorului, pentru a dezvolta segmentele vizate.

Summitul a inclus şase conferinţe, workshopuri practice şi zeci de vorbitori din rândul experţilor şi reprezentanţilor statului. Fiecare conferinţă s-a axat pe o anumită industrie cu potenţial de dezvoltare, atât în România, cât şi în regiunea Europei Centrale şi de Est, respectiv energie, infrastructură, imobiliare, IT&C, agricultură şi auto.