"Dacă vorbim de piaţa de tehnologii, soluţii şi servicii de securitate e greu de pus o valoare exactă a business-ului, deoarece în momentul de faţă activităţile şi codurile CAEN pe import nu sunt exclusiv pe domeniul pieţei de securitate. Pentru aceeaşi categorie poţi să imporţi, de exemplu, şi detectoare de fum, iar pe de altă parte codurile CAEN în activitatea de instalare a sistemelor de alarmă includ şi instalaţiile electrice şi, atunci, cifrele statistice sunt foarte greu de obţinut. În momentul de faţă, în România, există cam 2.000 de firme care sunt licenţiate pentru instalarea sistemelor de securitate. Pe lângă acestea, ar mai fi cam 20-30 de firme care importă echipamente de securitate. Conform datelor de la ministerul Finanţelor, afacerile firmelor care au şi activitate în domeniul soluţiilor şi serviciilor de securitate ar fi de ordinul sutelor de milioane, spre un miliard, dar estimarea pentru sectorul nostru este de 500 milioane de euro, cu servicii de pază, cu sisteme de securitate", a precizat Silviu Clep.

Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate (ARTS) organizează, în perioada 8-10 octombrie, la Romexpo, în Capitală, expoziţia internaţională Romanian Security Fair, la care participă peste 60 de companii, care expun pe o suprafaţă de aproximativ 2.500 de metri pătraţi.

"Ca tendinţă, pe serviciile de pază, lucrurile sunt staţionare. Pe sisteme de alarme, piaţa a scăzut pentru că este dependentă de sectorul construcţiilor. Oricum, în momentul de faţă, construcţii noi nu prea mai există, în anul 2012-2013 a fost o scădere, acum este o uşoară creştere pe acest segment de piaţă. Pentru segmentul rezidenţial, în ceea ce priveşte sistemele de alarmă, piaţa este într-o creştere, investiţiile pentru locuinţe au început să reapară. Pe segmentul comercial şi de office este o fluctuaţie foarte mare, sunt firme care dispar şi multe firme care reapar, iar uneori se întâmplă să fie în aceeaşi locaţie deja optimizată ca securitate, altădată apare necesitatea de instalare. Piaţa financiar – bancară este într-un regres major, băncile au început să îşi reducă dezvoltarea, ba, mai mult, închid. Mai este şi piaţa de retail şi aici avem o scădere dramatică. Pe rezidenţial, creşterea este atât pe partea de siguranţă a incendiilor, cât şi pe partea de security. Din ce în ce mai mulţi români încep să înţeleagă beneficiile pe termen lung ale investiţiilor făcute în domeniul sistemelor de securitate', a subliniat Silviu Clep.

Romanian Security Fair a fost gândit astfel încât să satisfacă o arie largă pe segmente de public. Evenimentul nu se limitează la soluţii de securitate high-end. Producătorii prezintă o gamă largă tehnică de calitate, gândită să acopere cele mai diverse nevoi, atât pentru utilizatorii finali, cât şi pentru obiective industriale sau medii de business în general.

AGERPRES