Există un risc destul de mare ca acordul UE-Turcia în ce priveşte refugiaţii să cadă în săptămânile ce urmează. Acordul, negociat şi finalizat pe 18 martie, este acum în pericol pentru că preşedintele Recep Tayyip Erdogan l-a concediat pe primul ministru Ahmet Davutogly care a negociat acordul. Erdogan a făcut foarte clar faptul că nu va respecta cele 72 de condiţii asupra cărora a insistat Bruxelles-ul pentru intrarea fără viză în Europa. Măsurile pe care acesta nu vrea să le respecte includ prevenirea corupţiei şi revizuirea legislaţiei cu privire la terorism pentru a fi în acord cu standardul european, arată analistul.

Acordul din martie a fost în mare parte opera cancelarului Angela Merkel, iar aceasta a fost intens atacată în Germania din acest motiv, după cum se vede în sondajele recente unde coaliţia CDU/CSU pierde teren în faţa partidului de dreapta anti-imigranţi Alternative fur Deutschland (AfD).

Viitorul Marii Britanii nu este despre a fi sau a nu fi în UE, ci despre un deficit masiv de buget şi cont curent acumulat în ultimele trei decenii şi finanţat în întregime de străini într-o perspectivă globală de piaţă în care sectorul bancar şi cel imobiliar vor fi sub presiune, nu din cauza Brexit, ci datorită transformării prost administrate a economiei Marii Britanii şi a supra-dependenţei de sectorul bancar şi cel imobiliar, două sectoare cu exact zero productivitate, arată analiza Saxo Bank.

Faptul că primul ministru David Cameron a primit un acord de la UE înaintea votului înseamnă că Europa de azi de facto este o Europă împărţită în două. Un set de reguli pentru Marea Britanie (chiar dacă rămâne) şi un altul pentru restul. După referendumul din iunie, mai multe ţări vor cere 'acorduri speciale' cum e cel legat de refugiaţi, prăpastia din ce în ce mai mare dintre Banca Centrală Europeană şi politicieni şi, în mod similar, separarea crescândă dintre Germania şi Club Med (Angela Merkel şi Germania au criticat încercarea Italiei de a face ca obligaţiunile europene să finanţeze refugiaţi), potrivit Saxo Bank.

Azi începem un alt capitol în tragedia greacă cu mai multe împrumuturi pentru Grecia! Povestea fără sfârşit – 'soluţia' grecească va trebui să fie o reducere a datoriilor, ceva total inacceptabil pentru Merkel care, mai mult decât oricine, pare să creadă că lipsa acţiunii şi a trage de timp reprezintă soluţia pentru toate problemele Europei.

Dar cheia, în ce priveşte piaţa, rămâne Turcia. Ratele reale sunt prea sus câtă vreme USD/TRY se tranzacţionează sub 3,05/3,06 .

Piaţa este ocupată să se alarmeze pro şi contra Brexit, iar între timp situaţia refugiaţilor şi faptul că Banca Centrală Europeană omoară creşterea în Europa prin dobânzi sub-zero rămân adevăruri de necontestat, potrivit analiştilor de la Saxo Bank. AGERPRES