Statele membre UE au ajuns la un acord privind formularea sancțiunilor asupra Rusiei, ce includ măsuri împotriva celor care se fac responsabili de încălcarea suveranității Ucrainei, măsuri printre care se numără restricții de călătorie și înghețarea activelor, potrivit unui proiect de document consulat de Reuters.

Oficiali europeni citați Reuters au arătat că președintele Vladimir Putin și ministrul de Externe, Serghei Lavrov, nu vor fi pe lista celor vizați, așa încât să rămână deschise canalele de comunicare cu Moscova. În schimb, e de așteptat ca sancțiunile să îi vizeze pe apropiați ai lui Putin din serviciile de securitate și structurile armate, precum și înalți parlamentari, potrivit agenției de știri, citată de hotnews.ro

Conform sursei citate, documentul de șapte pagini descrie în detaliu măsurile restrictive ce vor fi luate împotriva Moscovei, dacă aceasta nu dă înapoi în Crimeea și nu începe discuții cu mediatori internaționali, în efortul de a rezolva criza din Ucraina.

Dacă vor fi aprobate de miniștrii de Externe ai UE la o reuniune ce va avea loc luni, acestea vor fi primele sancțiuni impuse de UE Rusiei de la sfârșitul războiului rece, lucru ce va reprezenta o deteriorare gravă a relațiilor Est-Vest. Reuters mai menționează că UE lucrează încă la lista celor ce urmează să fie vizați de sancțiuni. Marți, Londra a găzduit discuții pe aceasta temă între oficialități din Marea Britanie, SUA, Italia, Franța, Germania, Elveția, Japonia și alte tari. Un oficial citat de agentia de presă a declarat că nu a fost finalizata lista oficială, dar aceasta va fi gata până luni.

Mai mult, liderii UE şi ai statelor G7 fac apel la Rusia, într-o declaraţie comună, să înceteze orice acţiune de a schimba statutul Crimeii contrar Constituţiei ucrainene şi încălcând legislaţia internaţională.

Liderii Consiliului European, Herman Van Rompuy, Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi cei ai Canadei, Franţei, Germaniei, Italiei, Japoniei, Marii britanii şi SUA solicită, de asemenea, Rusiei să pună capăt acţiunilor de susţinere a unui referendum pe teritoriul Crimeii privind statutul regiunii, încălcând direct Constituţia Ucrainei.

'Orice referendum de acest tip nu ar avea niciun un efect legal. Dată fiind lipsa pregătirii adecvate şi prezenţa intimidantă a trupelor ruseşti, ar fi de asemenea un proces plin de carenţe, care nu ar avea forţă morală. Pentru toate aceste motive, nu vom recunoaşte rezultatul', se menţionează în declaraţia comună, potrivit Agerpres.

Liderii G7 şi cei ai UE mai afirmă că anexarea Crimeii de către Rusia ar fi o încălcare clară a Cartei ONU, a angajamentelor Rusiei conform Actului final de la Helsinki, a obligaţiilor sale faţă de Ucraina în conformitate cu Tratatul de prietenie, cooperare şi parteneriat din 1997. De asemenea, în declaraţia comună se aminteşte că o astfel de acţiune ar încălca acordul din 1997 privind staţionarea forţelor militare ale Rusiei în Ucraina şi angajamentul Moscovei prin Memorandumul de la Budapesta din 1994. 'Pe lângă impactul asupra unităţii, suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei, anexarea Crimeii ar avea implicaţii grave pentru ordinea legală care protejează unitatea şi suveranitatea tuturor statelor. Dacă Federaţia Rusă va face un astfel de pas, vom răspunde individual şi colectiv. Facem apel la Federaţia Rusă să reducă imediat nivelul tensiunilor în cadrul conflictului din Crimeea şi din alte părţi ale Ucrainei, să îşi retragă forţele în garnizoanele în care se aflau înainte de izbucnirea crizei, să înceapă discuţii directe cu guvernul Ucrainei şi să se folosească de medierea internaţională şi ofertele de observare pentru a aborda orice preocupări legitime ar avea', se mai notează în textul citat.

Nu în ultimul rând, liderii G7 şi ai UE cer Rusiei să se alăture proceselor diplomatice pentru a rezolva criza curentă şi a susţine progresul către o Ucraină 'suverană, independentă şi incluzivă'. 'De asemenea, reamintim Federaţiei Ruse de decizia noastră de a suspenda participarea la orice activitate legată de pregătirea summitului G8 de la Soci până când îşi va schimba cursul, iar situaţia revine până la un stadiu în care G8 să poată avea o discuţie semnificativă', se mai notează în declaraţia comună a liderilor UE şi a celor mai puternice economii din lume. Preşedintele CE, Jose Manuel Barroso, a anunţat în cursul dimineţii, în cadrul unei intervenţii în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, că liderii G7, el însuşi, şi preşedintele Consiliului European, vor da publicităţii în cursul zilei o declaraţie comună prin care vor face apel la Rusia să înceteze orice acţiune pentru anexarea republicii autonome ucrainene Crimeea. Autorităţile separatiste din Crimeea au făcut marţi încă un pas spre alipirea peninsulei rusofone din sudul Ucrainei la Rusia, adoptând o declaraţie de independenţă. Rusia şi-a exprimat imediat sprijinul pentru această declaraţie de independenţă, calificând-o 'absolut legală'. Un referendum pe tema alipirii Crimeii la Rusia este prevăzut pentru duminică în regiune