Catalogul NORAD conţine informaţii cu privire la mai mult de 45.000 de obiecte lansate în spaţiul cosmic. Până acum, NORAD, potrivit Izvestia, a evitat să facă publice informaţii despre sateliţii militari americani şi ai aliaţilor lor – Franţa, Germania, Israel şi Japonia.

În schimb, sateliţii militari ai Rusiei figurează în catalogul american, mai scrie cotidianul rus, adăugând că, datorită acestor date publice, o mulţime de 'fani' au putut să urmărească anul trecut mişcarea noului satelit militar rusesc pe orbita geostaţionară, care a arătat o mobilitate extraordinară.

"Rusia are acum posibilitatea de a-i răspunde SUA", remarcă Izvestia.

Catalogul rusesc conţine aproximativ 40% mai multe obiecte spaţiale decât există în repertoriul SUA, potrivit publicaţiei menţionate. "Avem mai multe telescoape puternice în comparaţie cu NORAD, instalate în mai multe locuri", explică Igor Molotov, cercetător principal la Institutul de Matematică Aplicată "M.V.Keldîş" din Moscova.

Rusia a propus unificarea bazelor de date naţionale într-un singur catalog care să fie disponibil pentru orice ţară ce desfăşoară activităţi spaţiale, într-o iniţiativă prezentată la actuala sesiune a Comitetului ONU privind utilizarea paşnică a spaţiului cosmic, ce s-a desfăşurat între 8 şi 17 iunie la Viena.

Această centralizare de date, susţine partea rusă, ar putea ajuta la prevenirea unor potenţialele evenimente periculoase atât pentru dispozitivele trimise în spaţiu, cât şi pentru obiectivele de pe Pământ, precum şi la anticiparea unor pericole în cazul lansărilor de rachete. AGERPRES