Atunci când o o bancă centrală convoacă o ședință de urgență extraordinară, acest fapt anunță probleme grave ale unei economii și a sectorului său financiar. Dacă această reuniune de urgență are loc pe timp de noapte și are loc o creștere drastică a ratelor dobânzii, se poate vorbi cu încredere de panică.

La Moscova este stare de alarmă. Având în vedere deprecierea dramatică a rublei, Banca Centrală a crescut rata dobânzii de referință. Aceasta a ajuns la 17%, de la 10,5% în prealabil. Această măsură este menită să oprească devalorizarea rublei și riscul de inflație, scrie Die Welt.

Măsura luată noaptea trecută este cea mai drastică de la criza rublei din 1998, atunci când Rusia post-sovietică sub Boris Elțîn a alunecat în faliment. Atunci, Bănca Centrală rusă a redus dobânda de bază, după care a făcut corecții în sus.

Rata de schimb a rublei a scăzut la începutul acestei săptămâni în câteva ore de tranzacționare cu mai mult de 10%, cea mai mare pierdere într-o zi din ultimii 16 ani. Pentru prima dată, pe piețele valutare dolarul a ajuns la 64 de ruble, în timp ce cu 82 de ruble poate fi cumpărat un euro.

De la începutul anului rubla a pierdut în fața dolarului 48%, în timp ce în fața monedei unice europene scăderea a fost de 42%. Nicio valută, nici măcar hrivna ucraineană nu a pierdut atât de mult în acest an. Ritmul de scădere amintește de criza din 1998, când nu numai că Rusia a dat faliment, dar și alte economii emergente cu experiență criză financiară severă au avut de suferit.

Se pare aproape că președintele rus Vladimir Putin a încurajat Banca Centrală să ia măsura „neortodoxă” la o oră târzie. În după-amiaza zilei de ieri, autorităţile monetare nu au reușit să găsească soluţii pentru a trece la o intervenție mai mare pe piaţa valutară.

Surprinzător, majorarea ratei de către banca centrală a avut efectul scontat. Moneda rusă s-a apreciat în raport cu dolarul cu aproximativ 9%. Moneda rusă a beneficiat de profit după o perioadă scurtă de timp din nou. Cu toate acestea, comercianții sunt sceptici că creșterea dramatică a ratelor dobânzilor va avea un efect de durată.

Potrivit Citi, etapa nu este suficient de agresivă pentru a transforma sentimentul de piaţă negativ: "creşterea  ratei dobânzii de politică monetară până la 17 la suta nu va fi suficientă pentru a opri definitiv  deprecierea unei monede care s-a prăbuşit într-o zi zece la sută."