Autorul luării de ostatici din Sydney a fost identificat ca Man Haron Monis, un iranian în vârstă de 50 de ani cunoscut autorităţilor australiene pentru trimiterea de scrisori otrăvite familiilor unor militari decedaţi, relatează cotidianul The Age, în ediţia electronică.

Bărbatul a intrat în atenţia autorităţilor după ce a trimis scrisori otrăvite familiilor unor militari australieni decedaţi, în perioada 2007-2009. Monis a pretins că scrisorile au fost varianta sa pentru un "coş cu flori" sau o "scrisoare de condoleanţe".

Alte peste 50 de acuzaţii de indecenţă şi agresiune sexuală au fost formulate recent împotriva sa, legate de perioada în care se autointitula "vindecător spiritual", în urmă cu un deceniu.
Incidentul de luni ar urma unei încercări nereuşite, vineri, de a obţine exonerarea la către Înalta Curte de Justiţie.

El s-a comparat recent pe pagina sa de Internet cu fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, afirmând că cele mai recente acuzaţii împotriva lui au "motive politice".

Un bărbat înarmat ţinea luni aproximativ 30 de ostatici într-o cafenea Lindt din Sydney, situată în centrul oraşului. La fereastra cafenelei a fost pus un steag islamic negru.

Imagini de televiziune prezentau un steag negru cu o inscripţie care se pare că este Shahada, crezul islamic: "Nu există alt Dumnezeu în afară de Allah, iar Mahomed este profetul său".

Numeroase magazine au închis. Doar câteva persoane puteau fi văzute mergând pe străzi, care de obicei sunt pline de lume. "Este trist să mă gândesc că aici este la mine acasă şi că acest lucru se poate petrece oriunde", a declarat o locuitoare, Rebecca Courtney.

Cinci persoane au reuşit să iasă din cafenea, cel mai probabil pe o uşă laterală. Martin Place, o piaţă situată în cartierul de afaceri din Sydney, a fost evacuată, iar zeci de poliţişti înarmaţi încercuiau Lindt Chocolat Cafe.

Australia, care s-a angajat în septembrie alături de Statele Unite în lupta împotriva organizaţiei Satul Islamic, şi-a crescut nivelul de alertă faţă de ameninţarea teroristă reprezentată de combatanţi jihadişti australieni care s-au întors din Irak şi Siria.

Preşedintele american Barack Obama a fost informat despre situaţie, a anunţat la Washington, Lisa Monaco, consiliera sa pentru probleme legate de terorism.

Martin Place este centrul financiar al Sydney, în care se află sediile a numeroase administraţii, inclusiv biroul premierului statului New South Wales Mike Baird, şi sediul Băncii centrale.