Rusia: Firma de consultanţă SovEcon estimează că la 1 octombrie 2016 stocurile de grâu erau cu 22% mai mari în ritm anual, până la 33,8 milioane de tone, cel mai ridicat nivel înregistrat de Rusia după căderea URSS.

În timp ce fermierii ruşi au majorat producţia de grâu cu aproximativ o cincime în acest an, exporturile Rusiei nu s-au modificat. Unul dintre motive este că aprecierea rublei a făcut grâul rusesc mai scump pentru cumpărătorii externi. În plus, Egiptul, un cumpărător major de grâu, a oprit pentru o perioadă importurile la începutul acestui an pe fondul unei dispute cu traderii. 

"Exporturile au fost limitate până acum", a declarat directorul SovEcon, Andrey Sizov Jr. Potrivit acestuia în mod normal Rusia se grăbeşte să exporte grâu în prima jumătate a sezonului deoarece capacităţile de stocare se umplu iar fermierii vor să strângă bani pentru a face noi semnături şi a-şi rambursa creditele. 

În acest sezon, însă, fermierii ruşi au fost nevoiţi să se mulţumească cu stocarea grâului într-un moment în care preţurile pe piaţa locală sunt cu 12% mai mici decât în urmă cu una an. Recoltele solide ale marilor producători de grâu din întreaga lume au dus preţul de referinţă la Bursa de la Chicago la cel mai scăzut nivel din ultimii 10 ani. 

Potrivit datelor oficiale, în perioada iulie-septembrie 2016 exporturile de grâu ale Rusiei sunt cu aproximativ 1% mai mici decât în perioada similară a anului trecut, până la 9,05 milioane de tone. În aceste condiţii, SovEcon şi-a revizuit în scădere cu 1% estimările privind exporturile totale de grâu ale Rusiei în acest sezon până la 30 milioane tone. 

Rusia va exporta mai agresiv grâu în a doua jumătate a acestui sezon, pe măsură ce stocurile vor afecta preţurile de pe piaţa internă, este de părere Andrey Sizov. În plus, din cauza recoltei slabe din Franţa, Rusia a reuşit să exporte în acest sezon grâu pe pieţe unde nu a exportat anul trecut precum Algeria, Coreea de Sud şi Thailanda.

AGERPRES