Republica Moldova se rupe de Rusia

Planul va oferi autorităților din Chișinău posibilitatea de a renunța la termocentrala de la Cuciurgan. Aceasta este situată în regiunea Transnistria, care furnizează în prezent 70% din energia electrică necesară.

„Prin conectarea directă a capitalei Chişinău de România, eliminăm orice vulnerabilitate”, a explicat Constantin Borosan, secretar de stat în Ministerul Energiei din cadrul guvernului moldovean.

Asigurarea securității energetice reprezintă o prioritate pentru Republica Moldova, care a intrat într-o criză în urma escaladării conflictului în Ucraina.

Maia Sadu, președintele Republicii Moldova, a denunțat în mai multe rânduri „şantajul energetic al Rusiei”. La sfârșitul lunii martie, aceasta a salutat „unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură de la declararea independenţei”.

Liderul de la Chișinău a subliniat că într-o Moldovă „vulnerabilă faţă de cei care pot închide robinetul de gaze sau pot opri lumina atunci când doresc, vom deveni o ţară liberă să aleagă de unde cumpără electricitate, la cel mai bun preţ”.

Maia Sandu, Republica Moldova
Maia Sandu / SURSA FOTO: Dreamstime

În plus față de dependența sa de Transnistria, care în trecut a întrerupt furnizările, Republica Moldova primea, anterior izbucnirii războiului din Ucraina, majoritatea gazelor de la Gazprom. În mod similar, țara vecină importa electricitate din Ucraina. Însă atacurile rusești împotriva infrastructurii energetice au determinat autoritățile de la Kiev să suspende exporturile de electricitate către Republica Moldova.

Moldova se va conecta la rețeaua electrică a României

Lucrările de conectare a rețelei electrice a Republicii Moldova la cea a României, preconizate de mai multe decenii, au fost autorizate de guvern în 2019, cu o finanțare de 27 de milioane de euro de la Banca Mondială.

În comuna Congaz, lucrările au început marți.  Până la sfârșitul anului 2025, se preconizează ridicarea a 500 de stâlpi pe întreaga lungime de 158 de kilometri a noii linii de 400 de kilovolți (KV), de la Chișinău până la Vâlcănești. De acolo există deja o conexiune cu localitatea Isaccea din România.

România a furnizat ocazional energie electrică Republicii Moldova începând din 2022. Dar aceste lucrări marchează un pas suplimentar către „integrarea europeană”, așa cum a subliniat Constantin Borosan.

Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la UE pe 23 iunie 2022. Astfel, a marcat începutul unui proces lung și complex. O etapă simbolică a fost atinsă în decembrie 2023, când cele 27 de state membre ale UE au decis să inițieze negocierile efective de aderare.