Putin a lăudat activitatea membrilor Executivului în ultimul an deoarece au arătat că au capacitatea de a rezolva într-o manieră eficientă problemele generate de crizele financiare şi economice. 

Anul acesta, Rusia a intrat în recesiune, pentru prima dată din 2009, afectată de sancţiunile occidentale şi de preţul redus al petrolului, unul dintre principalele produse de export ale Rusiei. Vladimir Putin a declarat că ţara ar trebui să fie pregătită pentru o perioadă prelungită în care cotaţia barilului de ţiţei va rămâne la un nivel scăzut, iar restricţiile vor fi menţinute. 

Şeful statului rus nu a specificat care ar trebui să fie motorul de creştere al economiei în 2016, ţinând seama de sancţiunile occidentale şi de preţul redus al petrolului. 

În cazul în care cotaţia medie a barilului de ţiţei va fi de 50 de dolari, Guvernul se aşteaptă la un avans al economiei de 0,7% anul viitor. Dar Banca Centrală a Rusiei estimează că recesiunea va continua şi în 2016. 

De asemenea, Vladimir Putin a afirmat că Executivul ar trebui să folosească instrumentele pieţei pentru a limita inflaţia şi, în acelaşi timp, să sprijine industria auto, sectorul construcţiilor şi fabricarea bunurilor de consum. 

Cotaţia barilului Brent din Marea Nordului a coborât săptămâna aceasta la 36,04 dolari, cel mai redus nivel din ultimii 11 ani, pe fondul creşterii îngrijorării potrivit căreia supra-oferta de pe piaţa mondială ar putea să se agraveze în lunile următoare din cauza unui război al preţurilor între Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol /OPEC/ şi producătorii de petrol care nu fac parte din cartel. 

În ultimul an, statele membre OPEC au pompat o cantitate record de petrol pe piaţă în încercarea de a-i determina pe producătorii cu costuri mari, cum sunt companiile americane care produc petrol de şist, să iasă de pe piaţă. Supra-oferta de petrol ar urma să crească şi mai mult la începutul anului viitor când Iranul, al doilea mare producător din cadrul OPEC, va putea să-şi majoreze propria producţie odată cu ridicarea sancţiunilor internaţionale. 

Cu toate acestea, anterior, producătorii de petrol din zona Golfului Persic şi Rusia au avertizat că nu îşi vor reduce producţia nici măcar în situaţia în care preţul barilului de petrol va coborî până la 20 de dolari.AGERPRES