"Întreaga piaţă bancară este sub presiune. Am adoptat reguli pentru banii publici, aceste reguli trebuie analizate în contextul unei pieţe în care există potenţialul unei crize, pentru a decide dacă trebuie aplicate unele excepţii", a afirmat Lorenzo Bini Smaghi. Potrivit acestuia, piaţa bancară europeană risca o criza sistemică, dacă guvernele nu vor accepta ideea că în cazul unei crize contribuabilii să susţină în ultima instanţă o bancă, scrie Agerpres. 

Separat însă, preşedintele Mecanismului European de Stabilitate, Klaus Regling a declarat că este important ca, în pofida situaţiei dificile de pe piaţă, să fie protejate reglementările bancare introduse în ultimii ani. Regling a precizat că în prevederile actuale există multe soluţii care sunt la dispoziţia Italiei. "Guvernul italian poartă discuţii cu Comisia Europeană cu privire la modul în care cadrul geenral se aplică la aceste circumstanţe specifice. Sunt încrezător că va găsi o modalitate", a spus Klaus Regling. 

În condiţiile în care băncile italiene au în portofolii credite neperformante în valoare de aproximativ 360 de miliarde de euro, guvernul de la Roma a discutat cu autorităţile de reglementare soluţii pentru sprijinirea instituţiilor financiare, pe fondul scăderii acţiunilor în urma referendumului la care britanicii au votat pentru ieşirea din UE, potrivit Agerpres. 

Potrivit unei surse din apropierea discuţiilor, guvernul italian va invoca o prevedere comunitară care permite acordarea temporară de ajutoare de stat dacă testele de stres vor identifica un deficit de capital la Banca Monte dei Paschi di Siena SpA.