Îndelungata strângere de mână între preşedinţii chinez Xi Jinping şi taiwanez Ma Ying-jeou sâmbătă, la Singapore, are o mare importanţă simbolică, aceasta fiind prima întâlnire între conducătorii celor două regimuri antagoniste după sfârşitul războiului civil şi proclamarea de către Mao Tse-toung a Republicii Populare Chineze (RPC) în 1949, când naţionaliştii din Kuomintang (KMT) s-au refugiat în Taiwan, subliniază AFP, potrivit Agerpres.

Dar reuniunea a pus în lumină şi tensiunile în continuare actuale între regimurile de pe cele două maluri ale strâmtorii Formosa. China a desfăşurat circa 1.500 de rachete cu scopul de a descuraja Taiwanul să-şi declare independenţa. Relaţiile s-au destins net o dată cu sosirea la putere în 2008 a preşedintelui Ma, care promitea că ameliorarea relaţiilor bilaterale ar fi sinonimă cu o creştere a prosperităţii.

Dar, suscitând neliniştile Beijingului, principalul partid al opoziţiei taiwaneze, Partidul Democrat Progresist (PDP), care militează în mod tradiţional pentru o declarare oficială a independenţei, pare să fie bine plasat în opţiunile localnicilor pentru a câştiga alegerile prezidenţiale din ianuarie în Taiwan.

Cotidianul Poporului, organul Partidului Comunist Chinez, a avertizat într-un editorial împotriva oricărei proclamări a 'indpendenţei Taiwanului'. Insula – potrivit lui – trebuie să respecte 'consensul din 1992', un acord tacit între Beijing şi Taipei pentru a considera că nu există decât o singură Chină, dar care lasă fiecărei părţi libertatea de a interpreta cum trebuie să fie această Chină unică.

În afara acestuia, afirmă jurnalul, 'nava dezvoltării paşnice ar putea întâlni valuri agitate şi o mare furtunoasă'. Global Times, cotidian naţionalist, a întărit: 'Societăţii taiwaneze îi lipseşte vigilenţa. Taiwanul a eşuat în a impune restricţii forţei sale de distrugere potenţială”, potrivit aceleiași surse, citate de Agerpres.

Taiwanul 'trebuie să amintească candidaţilor (la alegerile prezidenţiale) că doar aderând la consensul din 1992 îşi vor putea îndeplini obligaţiile şi garanta o pace durabilă celor 23 de milioane de localnici', scrie jurnalul. PDP nu recunoaşte acest acord. Candidata sa – Tsai Ing-wen – a repetat în mai multe rânduri că va menţine 'statu quo'-ul în caz de victorie în alegerile din ianuarie. Însă, observă AFP, ea va fi supusă unor presiuni puternice din partea susţinătorilor independenţei în cadrul partidului său.