Poşta Română: "Mai multe informaţii vor putea fi furnizate în momentul în care voi avea detalii asupra raportului", a precizat Alexandru Petrescu.

"Raportul se întinde pe ultimii 9 ani pentru că mi-au fost solicitate documente din anii 2008 şi 2009, respectiv contracte pe achiziţii IT şi auto din toţi aceşti ani. Inclusiv contractul cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a fost subiect al controlului. În momentul în care vom avea detalii vom putea oferi mai multe informaţii", a subliniat Petrescu. 

În opinia acestuia, raportul de Corpului de control al Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI) nu va afecta contractarea, de către Compania Naţională Poşta Română, a unui împrumut de 46,1 milioane de euro de la BERD, ci dimpotrivă "va clarifica din tarele trecutului", iar în luna noiembrie ar putea exista o decizie în acest sens. 

"Nu cred că va afecta acest control finalizarea contractului de împrumut cu BERD, ci dimpotrivă va clarifica din tarele trecutului. Suntem aproape să îl finalizam, urmează să intrăm în comitetul de risc la sfârşitul lunii, iar în noiembrie se va lua o decizie", a precizat şeful Poştei Române. 

În data de 26 iunie, într-un interviu acordat AGERPRES, Petrescu anunţa că Poşta Română va contracta un credit de 46,1 milioane de euro de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru realizarea unor investiţii în platformele IT&C, care au o vechime de peste 10 ani, dar şi într-un centru de sortare automatizat la Otopeni. 

Ministerul Comunicaţiilor a înaintat joi către Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) raportul Corpului de control privind Poşta Română, sesizând mai multe nereguli referitoare la procedurile privind achiziţia sistemelor informatice şi a maşinilor, precum şi la încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor. 

"Compartimentul de Control şi Audit din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională a finalizat controlul desfăşurat la C.N. Poşta Română S.A., în perioada 26.08 – 30.09 2016. Concluziile raportului au fost înaintate astăzi, 20 octombrie 2016, către Direcţia Naţională Anticorupţie. Dintre aspectele supuse verificării, Corpul de control al MCSI a sesizat mai multe nereguli, dintre care precizăm: nereguli identificate la procedurile privind achiziţia publică pentru IT&C; nereguli la încheierea contractelor de închiriere a spaţiilor, cât şi la derularea procedurii privind achiziţia de maşini", precizează MCSI. 

Potrivit sursei citate, controlul s-a efectuat în baza actelor şi documentelor puse la dispoziţie de Compania Naţională Poşta Română. 

"MCSI a decis, având în vedere constatările Corpului de control al ministerului, să sesizeze Direcţia Naţională Anticorupţie, privind operaţiunile sau actele ilicite, în legătură cu care au rezultat indicii de săvârşire a unor posibile fapte, care pot întruni elementele constitutive ale unor infracţiuni, urmând ca organul de urmărire penală să hotărască asupra existenţei sau inexistenţei infracţiunilor şi asupra vinovăţiilor", a subliniat MCSI. 

Poşta Română a încheiat anul 2015 cu o pierdere de circa 30 de milioane de lei pe fondul unei amenzi primite de la Consiliul Concurenţei pentru activităţi anticoncurenţiale din perioada 2010-2012, după ce 2014 a fost primul an profitabil de după 2009. 

În 2014, rezultatul net al Poştei Române a fost de 22,8 milioane de lei, după 5 ani de pierderi, iar cheltuielile de investiţii au totalizat 13,9 milioane de lei. Pentru 2016, conducerea Poştei estimează un profit net de 4 milioane lei. 

Poşta Română, companie naţională înfiinţată conform Legii 31/1990, nefiind o instituţie publică, este deţinută de statul român, prin Ministerul Comunicaţiilor şi pentru Societatea Informaţională (MCSI), în proporţie de 75%, şi Fondul Proprietatea (FP) în proporţie de 25%. 

Compania deţine cea mai mare reţea de distribuţie la nivel naţional, însemnând peste 80% din totalul subunităţilor poştale care operează, în prezent, în România. Peste 19 milioane de locuitori beneficiază de serviciile Poştei Române şi peste 7,5 milioane de adrese sunt acoperite de reţeaua poştală proprie. 

Poşta Română rămâne compania cu cea mai mare cifră de afaceri din acest sector de activitate, dar şi cel mai mare angajator din România, cu puţin peste 25.000 de angajaţi.

AGERPRES