Taxa pe valoare adăugată (TVA) a crescut de la nivelul de 19% la 24% începând cu data de 1 iulie 2010. În ultimii doi ani au existat mai multe promisiuni în care autoritățile au anunțat că iau în calcul mai multe variante de a reveni cu TVA la nivelul din 2010 sau chiar mai mic, adică la anumite produse.

Un prim pas a fost realizat în domeniul panificației, unde TVA a scăzut la 9% începând cu 1 septembrie 2013.

"Promisiunea realiastă, nu promisiuni deșarte, promisiunea realistă este ca, de la 1 ianuarie 2016, să scădem TVA la produsele agricole. Nu tot TVA. Eu spun ce cred că este realist", a declarat Ponta, în cadrul emisiunii "Lumini și umbre", difuzată pe postul B1 TV.

Click pe imagine pentru a urmări interviul integral

"Mi-ar fi ușor să promit, ca alții, că scădem CAS. Promisiunea cu CAS uitați că am realizat-o. Când toată lumea a zis că nu este sustenabilă. Uite că a fost sustenabilă și cred că vă bucurați, pentru că aveți angajați", a mai spus prim-ministrul.

În luna decembrie, ministrul agriculturii, Daniel Constantin, a declarat în comisiile de specialitate din Parlament, cu ocazia avizării bugetului, că în 2015 va scădea TVA la carne de la 24% la 9% dacă încasările vor permite.

"Primul ministru a spus cel târziu la începutul lui 2016, asta nu înseamnă că, dacă la jumătatea anului 2015, încasările o vor permite, nu vom ezita să facem această reducere” , a spus Constantin.

Citiți și: Reducerea TVA, soluţia salvatoare pentru industria alimentară?

Consumul de alimente s-a redus considerabil în ultimul an, atât din cauza scăderii puterii de cumpărare, cât şi din cauza TVA-ului de 24%. Ultimul an nu a fost unul prea bun pentru producătorii din industria alimentară. Unii dintre cei mai afectaţi sunt cei din sectorul cărnii. Mulţi dintre ei nici nu se mai gândesc la competitivitate, ci la o modalitate de a supravieţui. Producătorii susţin că cea mai bună soluţie pentru piaţă ar fi reducerea TVA, chiar din acest an. Reprezentanţii celor mai importante companii din industria cărnii susţin că, în prezent, TVA de 24% pentru alimente duce la o evaziune fiscală ce atinge valori uriașe.

citiţi şi: Scade taxa, dar evaziunea rămâne. Cine este de vină?