Cel mai important eveniment recent de la nivel global este intrarea, pentru a doua oară, în incapacitate de plată a Argentinei. Eveniment care a tras în jos indicii burselor mari, cu 2% pe cel american S&P și cu 4% pe cel german DAX. Piața românească nu a fost însă afectată defel, ba dimpotrivă a crescut ușor în res­pectivele zile. Observăm, din nou, cât de izolată este bursa de la noi în raport cu piața globală. Desigur, acesta nu este un lucru negativ atunci când vorbim de scăderi ale piețelor dezvoltate. Numai că evoluțiile descendente ne prind întotdeauna din urmă, în timp ce cele pozitive nu ne urmăresc la fel de bine. Chiar și așa, investitorii de la Bursa de Valori București (BVB) pot obține randamente foarte bune, indiferent de direcția în care merge piața internațională.

Ne aflăm în plină perioadă de publicare a rezultatelor financiare aferente primelor șase luni. O perioadă foarte importantă pentru evoluția din restul anului a acțiunilor, indiferent  de cât de mare este profitul sau pierderile. De altfel, putem observa cum estimează investitorii că vor evolua titlurile companiilor, în ciuda faptului că am intrat în perioada concediilor, când lichiditatea zilnică scade și mai mult.

Un exemplu bun este Erste Bank. Banca mamă a BCR, cea mai mare din țara noastră, a raportat, în primul semestru, o pierdere record pe grup de 930 milioane euro (cu o pierdere de 61,9 milioane euro la BCR). Numai că prețul acțiunilor nu a scăzut, dimpotrivă, a crescut, în ziua publicării rezultatelor, cu 1,05%. „Aceste informații erau deja integrate în preț, ca urmare a transmiterii unor mesaje avertizatoare de către bancă la începutul lunii iulie, iar aprecierea a venit, probabil, datorită unor așteptări mai pesimiste“, spune Daniela Ropotă, analist la Intercapital Invest.

Spre comparație, avem rezultatele BRD – Groupe Société Générale, pentru aceeași perioadă, care a înregistrat un profit net de 123 milioane lei, dublu față de primele șase luni ale anului trecut. Acțiunile BRD însă nu au avut o evoluție pozitivă, consemnând o depreciere de 0,11% în ziua anunțului. Scăderea este pusă și pe seama reducerii provizioanelor aferente creditelor neperformante cu 25%, care ar putea însemna că banca își amână o parte a pierderilor pentru mai târziu.

Banca Transilvania, cea de-a treia bancă importantă de la BVB, a reușit să își păstreze linia de rezultate financiare foarte bune, cu un profit net de 212 milioane lei în primul semestru. Câștig obținut în ciuda majorării cu 82% a cheltuielilor nete cu provizioanele, până la 256,3 milioane lei, cu ajutorul cărora banca a scos din bilanț credite depreciate și provizionate integral în valoare de 320 milioane lei. Cotația TLV a înregistrat o creștere de 0,44% în ziua publicării rezultatelor, prețul acțiunilor băncii fiind, oricum, pe un trend ascendent de la începutul anului, cu o apreciere pe primele șapte luni de aproximativ 10%.

Lichiditate în creștere

Și bilanțul primelor șapte luni pentru întreaga piață BVB ne arată cifre în urcare față de anul trecut, cea mai importantă creștere fiind cea a lichidității zilnice. Valoarea medie zilnică a tranzacțiilor cu acțiuni a urcat până la 55,26 milioane lei anul acesta, de la 44,79 milioane lei în 2013. Listarea Electrica, care a avut o valoare record pentru BVB a susținut cel mai mult media zilnică. 

Din păcate, la capitalizarea pieței nu stăm la fel de bine. Cele 128,6 miliarde lei din prezent sunt sub valoarea de anul trecut, de 133,8 miliarde lei. Iar anul acesta numărul emitenților a crescut până la 84, după două listări și o delistare.

Listarea Electrica a ajutat și intermediarul Raiffeisen Bank să urce pe primul loc în topul brokerilor din primele șase luni, detronând Swiss Capital. Raiffeisen a avut un rulaj de 3,63 miliarde lei, adică o cotă de piață de 25,6%, în timp ce Swiss a avut 3,37 miliarde de lei, respectiv 23,7%. Pe locul al treilea se situează, la distanță mare, BCR cu un rulaj de 1,5 miliarde lei, adică o cotă de piață de 10,6%. De altfel, băncile sunt principalii intermediari de la BVB, în top zece fiind și BRD – GSG, NBG Securities și BT Securities. La BVB activează în total 41 de intermediari, în scădere de la 43 anul trecut.

Rezultatele negative ale Erste erau deja integrate în prețul acțiunilor, iar aprecierea a venit ca urmare a unor așteptări mai pesimiste decât cele raportate.

Daniela Ropotă, analist,Intercapital Invest

 

CIFRA

930 milioane euro este pierderea Erste Group în primul semestru, însă investitorii nu au ținut seama de aceasta