Creditul privat a explodat în întreaga regiune și a ajuns la aproape 140% din PIB, potrivit celor mai recente date prezentate de Rob Subbaraman, economist-şef la Nomura. Aceste date se compară cu o medie de 77,2% pentru piețele emergente.

Cea mai îngrijorătoare situaţie se înregistrează în China, unde nivelul datoriei private a depășit 200% din PIB în al patrulea trimestru al anului 2015.

Oficialii chinezi au de stăpânit un munte de datorii și încearcă să mențină piața de locuințe într-un echilibru, pe fondul unui cutremur economic. Națiunea se confruntă, de asemenea, o creștere lentă a productivității și o scădere a populației, condiţii primare pentru accentuarea declinului.

Nici Hong Kong nu o duce mai bine. Prețurile proprietăţilor a crescut cu 105%, iar rata datoriei privată în PIB a crescut la 281% de la adâncirea crizei financiare, potrivit notei. Teritoriul este blocat "între o stâncă și un loc greu accesibil", din cauza economiei Chinei si a iminentei creşteri a ratei dobânzii în SUA.

Rob Subbaraman constată că, în plus față de nivelul actual al datoriei private în Hong Kong și China, rata la care s-a construit datoria de când cu criza financiară este uimitoare.

Sectorul imobiliar fierbe în întreaga regiune, cu majoritatea pieţelor rezidenţiale amintind de bula imobiliară din SUA.

Ceea ce înrăutăţeşte situaţia este încetinirea creșterii. Rata de creştere economică a Asiei, cu excepția Japoniei, a scăzut la 6,2% anul trecut, de la peste 8% în 2007. Declinul este în principal din cauza îmbătrânirii populației, productivităţii slabe și unei încetiniri a Chinei, în funcție de Nomura.

Punerea toate acestea laolaltă, o criză a creditelor poate izbucni când dubla imprejurare a acumulării datoriei private și a preţurilor tot mai ridicate a proprietăţilor se inversează în mod inevitabil", potrivit raportului.