Decizia se aplică pentru cel puțin două zile și se poate menține pe o perioadă extinsă dacă nivelul de poluare a aerului rămâne ridicat (monitorizarea zilnică a calității aerului este prezentată la link-ul https://luftkvalitet.info/home.aspx), se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Conducătorii auto care nu vor respecta această decizie riscă plata unei amenzi de 1.500 coroane norvegiene. Mai multe informații sunt disponibile pe web site-ul Consiliului Municipal Oslo, la link-ul www.oslo.kommune.no/gate-transport-og-parkering/dieselforbud/.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginii de Internet www.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (disponibilă gratuit în „App Store” şi „Google Play”), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.

Orașele din lume care vor să INTERZICĂ mașinile diesel

Maşinile şi camioanele diesel vor fi interzise în Paris, Mexic, Madrid şi Atena începând din 2025, pentru a îmbunătăţi calitatea aerului, au anunţat primarii în cadrul întâlnirii bianuale a liderilor oraşelor, care a avut loc în Mexic, relatează BBC.

Primarii susţin că vor stimula şoferii să folosească alte maşini în afara celor diesel. Mai mult, vor promova mersul pe jos şi pe bicicletă.

Utilizarea maşinilor diesel în transport este un subiect intens cercetat în ultimii ani din punctul de vedere al impactului asupra calităţii aerului. Organizaţia Mondială a Sănătăţii susţine că, anual, aproape trei milioane de morţi sunt legate de poluarea aerului.