OMV Petrol Ofisi va continua să utilizeze terminalul Aliaga, iar tranzacţia nu afectează anunţatul proces de vânzare a subsidiarei OMV din Turcia, au anunţat cele două companii. SOCAR construieşte o rafinărie în apropierea terminalului Aliaga Terminal, care ar urma să devină operaţională până în 2018. 

Tranzacţia ar urma să fie finalizată până la sfârşitul acestui an. 

Aliaga Terminal este situat în apropierea oraşului Izmir din Turcia şi are o capacitate de stocare de 20.000 metri cubi pentru combustibil şi de 45.000 metri cubi gaz natural lichefiat (LNG). 

SOCAR a anunţat recent că este interesată de preluarea Petrol Ofisi. 

În luna februarie a acestui an, OMV a iniţiat un proces de vânzare a diviziei din Turcia, Petrol Ofisi, ca parte a strategiei sale de a se concentra pe activităţile de upstream. OMV Petrol Ofisi este lider în industria distribuitoare de carburanţi din Turcia, având o reţea de 1.785 de benzinării. 

Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar restul de 9,357% este deţinut de alţi acţionari. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie. 

La rândul său, SOCAR este prezentă pe piaţa din România încă din anul 2011 şi în prezent a ajuns la o reţea de 32 de benzinării.

OMV Petrom deţine o pondere de 16,3% din componenţa indicelui BET de la Bursa de Valori Bucureşti, în timp ce Fondul Proprietatea – 20,25%. 

Fondul Proprietatea a anunţat, recent, că va demara o vânzare parţială a participaţiei deţinute în OMV Petrom, prin intermediul unei oferte publice privind atât acţiuni, cât şi Certificate de Depozit Globale (Global Depositary Receip – GDR, n.r.), oferta urmând să fie încheiată în trimestrul 4 al acestui an. 

"Oferta va fi constituită doar din acţiunile deţinute de Fond. Compania nu va face o majorare de capital în legătură cu oferta publică şi nu va primi niciun venit din aceasta. Acţiunile şi GDR-urile vor fi oferite către investitori persoane fizice şi investitori instituţionali în Romania prin intermediul unei oferte publice (…) Reducerea parţială a participaţiei Fondului în OMV Petrom S.A. are în vedere creşterea numărului acţiunilor libere la tranzacţionare ('free float') ale Companiei", se arată într-un document publicat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB). 

Potrivit sursei citate, Fondul deţine la acest moment aproximativ 19% din capitalul social emis al societăţii şi urmăreşte creşterea lichidităţii acţiunilor societăţii şi, în acelaşi timp, să rămână un investitor pe termen lung dedicat dezvoltării cu succes a societăţii. 

"Acţionarii OMV Petrom S.A. au confirmat printr-o decizie în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor susţinerea acestora pentru admiterea GDR-urilor Societăţii la listare pe listă oficială a UK Financial Conduct Authority şi la tranzacţionare pe piaţa principală a instrumentelor financiare listate la London Stock Exchange, în plus faţă de listarea existentă a acţiunilor sale ordinare la Bursa de Valori Bucureşti. Oferta se aşteaptă să fie încheiată în trimestrul 4 din 2016, în funcţie de condiţiile de piaţă, aprobarea Prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară din România şi de confirmarea de către UK Listing Authority a eligibilităţii Societăţii pentru admiterea pe lista oficială a UK Financial Conduct Authority', menţionează Fondul Proprietatea. 

AGERPRES