Deşi au fost anunţate proiecte pentru clădiri mari de birouri, totalizând peste un milion de metri pătraţi, în următorii doi-trei ani, ritmul de livrare anual va fi de sub 250.000 de metri pătraţi.

„Una anunţi şi alta reuşeşti să construieşti!“ – este un posibil proverb ce caracterizează foarte bine piaţa spaţiilor de birouri din Bucureşti, parafrazând cunoscuta zicală „unde dai şi unde crapă“. Multe proiecte de birouri au fost anunţate, dar, în perioada imediat următoare, nu toate se vor şi construi. În 2007, se vor da în folosinţă clădiri noi, în principal, în zona de nord, pe DNI – Şoseaua Bucureşti-Ploieşti (de la Casa Presei Libere până la pasajul de la Băneasa) şi pe Şoseaua Pipera – Tunari. În 2008, vor fi inaugurate clădiri şi în zona Barbu Văcărescu, în apropierea staţiei de metrou Aurel Vlaicu, şi pe Splaiul Independenţei, zona Sema Park.
Marile agenţii imobiliare au anunţat în schimb, la începutul acestui an, că proiectele din zona Victoriei, cu prelungire spre Piaţa Presei Libere, pe de o parte, şi spre Buzeşti, în cealaltă parte, vor avansa mult mai repede, lucru care nu s-a întâmplat.
De ce? Pentru că multe agenţii mai aşteaptă autorizaţiile de construire sau investitorii s-au gândit să „refacă“ proiectele iniţiale şi fie să prevadă clădiri mai înalte, fie să le dea şi alte destinaţii. Interesul pentru această zonă a crescut atât de mult în ultimii doi ani, încât investitorii şi-au dat seama că au în mână o adevărată mină de aur: terenurile cumpărate. Probabil, aici, cei din urmă vor fi cei dintâi, vorbind de mărimea chiriilor, bineînţeles.
Revenind la zonele unde într-adevăr se lucrează, este foarte probabil să apară un alt fenomen: cel al unei supra-oferte de spaţii de birouri, pe termen scurt. Anul viitor, numai pe şoseaua Pipera-Tunari se vor inaugura în total 80.000 mp de spaţii de birouri, în patru mari proiecte, ce vor fi  încheiate în trei – patru luni, potrivit unei estimări a lui Mihai Plăeşu, consultant senior la agenţia imobiliară DTZ Echinox. În această zonă, sunt investitori speculativi, care nu au răbdare să mai semneze şi contracte de pre-închiriere. „Există un grad foarte mic de neocupare a spaţiilor noi, de doar 3%, aproape nesănătos pentru piaţă. Practic, dacă un chiriaş îşi doreşte un spaţiu de peste 2.000 mp, nu găseşte unul deja construit“, declară Mihai Plăeşu.
O zonă considerată foarte bună de specialistul de la DTZ Echinox este porţiunea dintre Casa Presei Libere şi viitorul pasaj de la Băneasa. Chiar dacă în acest moment infrastructura este în lucru şi circulaţia este un calvar pentru şoferi, peste câţiva ani, zona va fi foarte apreciată de chiriaşi, tocmai datorită îmbunătăţirii accesului. În această zonă sunt în lucru, în diferite faze, clădiri care vor totaliza, într-o primă etapă, peste 120.000 mp. Două din cele şase proiecte au deja contracte de preînchiriere pentru 60% din spaţii. În următorii ani, vor urma şi alte faze ale proiectelor. De exemplu, numai în proiectul Băneasa Business&Tehnologic Park sunt prevăzute în total circa 160.000 mp spaţii de birouri.
Până în 2009, se estimează că vor fi proiecte în diferite faze care vor totaliza un milion de metri pătraţi construiţi. Deocamdată, investitorii deţin doar terenuri achiziţionate. „Estimăm că se va păstra un ritm de 180.000-250.000 mp livraţi pe an, în 2007-2010. Chiriile vor scădea până la 16-18 euro/mp/lună, dar nu mai mult, iar randamentul, până la 6%“, declară Mihai Plăeşu. În acest an, s-au încheiat tranzacţii pentru imobile de birouri la un randament de 7,5-8,5%, potrivit statisticilor firmei DTZ. 

Evoluţia stocului de spaŢii noi (mp)
Anul trecut, s-au livrat în Bucureşti circa 130.000 mp, iar în acest an se estimează că se vor da în folosinţă
circa 180.000 mp.

Chiriile au crescut în acest an
Chiar dacă oferta a crescut foarte mult, chiriile nu au scăzut în acest an. Ba mai mult, au crescut, cu circa
1-2 euro/mp/lună.

Zonele cu cele mai multe clădiri de birouri

TENDINŢE Zona Victoriei a fost în ultimii trei ani ţinta investitorilor în birouri. Cele mai bine cotate sunt şi cu cele mai mari chirii, sunt între 19 şi 20 euro/mp. Există însă şi contracte excepţionale, realizate la 21-22 euro/mp, pentru suprafeţe mici. În 2007, însă, doar o singură clădire se va da în folosinţă aici.
Cele mai multe clădiri care se vor inaugura în 2007 vor fi situate în zonele mai de nord, pe Şoseaua Bucureşti-Ploieşti, dincolo de Casa Presei Libere şi până în Băneasa, Şoseaua Pipera-Tunari şi pe Barbu Văcărescu.