"Scenariul de bază al prognozei reconfirmă rămânerea ratei anuale prognozate a inflaţiei în teritoriu negativ până în decembrie 2016. De asemenea, se reconfirmă profilul ascendent pe care traiectoria acesteia îl capătă la începutul anului 2017. Rata anuală a inflaţiei este aşteptată să revină în interiorul intervalului de variaţie al ţintei la mijlocul anului viitor şi să se plaseze la finele orizontului proiecţiei în jumătatea superioară a acestui intervalul", a explicat guvernatorul BNR. 

Potrivit acestuia, această traiectorie reflectă atât epuizarea efectelor tranzitorii ale reducerilor cotei standard a TVA şi disiparea influenţelor şocurilor dezinflaţioniste globale, cât şi presiunile inflaţioniste exercitate de deschiderea graduală a excedentului de cerere agregată şi de costurile salariale unitare. 

Referitor la riscurile la adresa inflaţiei, guvernatorul a menţionat, pe plan intern, configuraţia bugetului pentru anul 2017, iar pe plan extern, riscurile sunt generate, în principal, de incertitudinile persistente legate de creşterea economică globală şi de redresarea economică a zonei euro, în contextul trenării revigorării economiilor emergente majore, al problemelor din sistemul bancar european şi al rezultatului referendumului din Marea Britanie. 

Rata anuală a inflaţiei a coborât la minus 0,6% în luna septembrie a acestui an faţă de luna similară din anul trecut, de la minus 0,2% în august, potrivit datelor publicate în 11 octombrie de Institutul Naţional de Statistică. 

Banca Naţională României (BNR) prognozează o inflaţie de minus 0,4% pentru finalul acestui an. 

Inflaţia în septembrie

Rata anuală a inflaţiei a coborât la minus 0,6% în luna septembrie a acestui an faţă de luna similară din anul trecut, de la minus 0,2% în august, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Ponderea mărfurilor şi serviciilor care au înregistrat o scădere a preţurilor, comparativ cu septembrie 2015, este de 40,6%, cele care au avut creşteri cuprinse în intervalul 0 – 2,5% deţin o pondere de 50,4%, în timp ce mărfurile şi serviciile ale căror preţuri au crescut cu mai mult de 2,5% deţin o pondere de 9%.

'Preţurile de consum, măsurate prin indicele preţurilor de consum (IPC), au fost mai mici cu 0,6% în luna septembrie 2016 comparativ cu luna septembrie 2015. Determinată pe baza indicelui armonizat al preţurilor de consum (IAPC), rata anuală a preţurilor de consum a fost de -0,1%', se arată în comunicatul citat.

Rata medie a preţurilor de consum în ultimele 12 luni (octombrie 2015 – septembrie 2016) faţă de precedentele 12 luni (octombrie 2014 – septembrie 2015), calculată pe baza IPC, este de -1,7%. Determinată pe baza IAPC, rata medie este de -1,3%.

Comparativ cu luna august a acestui an, preţurile de consum au scăzut cu 0,11%, pe fondul ieftinirii mărfurilor alimentare cu 0,58% şi a serviciilor cu 0,01%. Pe de altă parte, mărfurile nealimentare s-au scumpit în perioada menţionată cu 0,21%.

AGERPRES