"În anul 2014, un raport al Comisiei Europene sugera suprataxarea produselor de cofetărie, a dulciurilor sau a băuturilor carbogazoase pentru a favoriza reducerea consumului acestor alimente dăunătoare sănătătii. Studiul Comisiei Europene, intitulat „Taxarea alimentelor şi impactul asupra competitivitătii sectorului agyoalimentar", sustinea că impunerea unor astfel de taxe ar "pennite reducerea, în general, a consumării produselor suprataxate", cu riscul, totodată, ca o fiscalitate prea mare să-i determine pe consumatori să consume produse mai ieftine sau de contrabandă", se arată în expunerea de motive depusă de Gheorghe Udrişte.

"Doi ani mai târziu, Organizatia Mondială. a Sănătătii (OMS) a reluat tema taxării produselor considerate un risc asupra sănătătii, declarând că aplicarea unei taxe de 20% pe băuturile zaharate va ajuta la scăderea vânzărilor şi a consumului acestora. OMS a atenţionat în repetate rânduri că principală cauză a crizei obezităţii o reprezintă consumul excesiv de băuturi cu un continut ridicat de zahăr.

Taxa pe produse dăunătoare sănătăţii, impusă în mai multe state

În septembrie 2011, Ungaria a impus o taxă pe băuturile carbogazoase. Franţa a introdus în 2012 o suprataxă pe toate băuturile care conţin zahăr adăugat sau îndulcitori artificiali. Irlanda intentionează să introducă o taxă asemănătoare, la fel şi Marea Britanie care prevede implementarea taxei pe băuturile zaharate după anul 2018", mai scrie parlamentarul.

Pe scurt, legea propusă de Gheorghe Udrişte prevede: