Un studiu britanic efectuat de compania de asigurari Direct Line a scos la iveala un fapt mai putin obisnuit: sistemul GPS se afla la baza unui numar impresionant de accidente din Marea Britanie, intrucat soferii care au un sistem de navigare in masina au atentia distrasa de catre instructiunile afisate pe ecranul acestuia.

In cifre, situatia sta in felul urmator: 18% dintre soferi au recunoscut ca in timp ce erau atenti la GPS nu mai erau atenti la traseu, 11% au afirmat ca si-au pierdut concentrarea in timpul sofatului, iar 10% dintre ei au admis ca GPS-ul este responsabil pentru anumite manevre facute gresit.

Mai mult, 26% dintre soferii care au participat la efectuarea sondajului au declarat ca sistemul le-a indicat cel putin o data sa mearga pe un sens interzis, iar 7% dintre acestia au afirmat ca datorita sistemului de navigare intarzie la intalniri din cauza faptului ca acesta indica rute ocolitoare.

Concluzia celor de la Direct Line este una cat se poate de ingrijoratoare: 36% dintre care folosesc sisteme de navigare au un comportament deviant la volan.

Acest lucru ar putea sa-i determine pe producatorii de sisteme GPS sa se mai gandeasca pana unde vor sa mearga cu echiparea acestora, intrucat reamintim faptul ca multi producatori de GPS au declarat ca se intentioneaza ca pe viitor acestea sa aiba o conexiune wireless la internet.

Studiul arata ca trebuie evitate toate posibilitatile de distragere a atentiei soferului in timpul sofatului, ori o conexiune wireless la internet nu ar face decat sa sporeasca caile de distragere a atentiei acestuia.

Sursa: L’Expansion