„Intenția Guvernului de a face o a doua revoluție a sistemului fiscal într-o perioadă de 6 luni, a creat panică în mediul de afaceri, atât pentru companiile locale, cât și străine, fie ele mici sau multinaționale“, se arată într-un comunicat al FIC.

Potenţialul României de a deveni a zecea economie a Uniunii Europene în următorii 20 de ani este afectat de schimbările bruște de politică fiscală fără o fundamentare solidă, spun reprezentanţii investitorilor străini. Aceştia mai subliniază faptul că pentru investitorii care analizează deja posibilitatea de a veni în România asta înseamnă că vor amâna decizia până când lucrurile vor deveni mai clare sau vor investi în altă țară.

O treime dintre angajaţii din sistemul privat românesc, adică circa 1,2 milioane de persoane, lucrează pentru companii cu capital străin, unde câştigă aproape dublu faţă de venitul salarial mediu obţinut în firmele româneşti, potrivit unui studiu realizat de Consiliul Investitorilor Străini în colaborare cu Academia de Studii Economice.

CITIŢI ŞI Harta celor mai atractive zone pentru investitorii străini

„Companiile cu capital străin cheltuie cu personalul aproape dublu comparativ cu firmele româneşti, dar reuşesc să aibă o productivitate a muncii de două ori mai mare“, spune Alexandra Horobeţ, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice (ASE) şi co-autor al studiului.

Mai exact, datele studiului arată că, la nivelul anului 2014, costurile de personal pe angajat ale multinaţionalelor era de 11.000 de euro, comparativ cu 5.500 de euro în cazul companiilor cu capital românesc.

Referitor la măsurile anunțate recent, reprezentaţii FIC consideră că unele dintre ele au fost explicate prea puțin sau defectuos, nu au fost însoțite de un studiu de impact și nu au luat in considerare experiența nefavorabilă, din alte țări membre UE și nu numai. Membrii FIC consideră că impozitarea cifrei de afaceri a companiilor se poate dovedi contraproductivă şi vine în contradicție cu practica Uniunii Europene în acest domeniu și poate afecta semnificativ competitivitatea României în regiune.