În ce priveşte aşteptările privind rezultatele operaţionale şi perspectivele afacerilor, un grup restrâns de respondenţi (3,5%) se aşteaptă la o creştere semnificativă a veniturilor în 2014, dar majoritatea (57,69%) vede o uşoară creştere a veniturilor în acest an. Procentul celor care aşteaptă o uşoară creştere a ajuns de la 51,5%, în decembrie 2013, la 57,69% în iunie 2014.

Pe de altă parte, numărul respondenţilor care se aşteptau la o scădere a veniturilor a crescut în mod considerabil, de la 6% în decembrie 2013, la 20% în iunie 2014. În acelaşi timp, procentul companiilor care se aşteptau la o menţinere a veniturilor a scăzut de la 39,3% la 19,2%.
Procentul respondenţilor care au estimat o creştere uşoară a afacerilor a scăzut de la 48,8% la 40% între decembrie 2013 şi iunie 2014. În iunie 2014, 20% dintre respondenţi au estimat o contracţie a pieţei domestice, în creştere faţă de 12% în decembrie 2013. 6,6% dintre respondenţi au estimat că vor înregistra creşteri pe pieţele de export.
Referitor la investiţiile de capital şi planurile pentru forţa de muncă, 48% dintre respondenţi intenţionează să păstreze investiţiile de capital la acelaşi nivel înregistrat în anul precedent. 24,14% din ei estimează că investiţiile vor creşte, iar 6,9% văd o scădere semnificativă a acestora.

'În ansamblu, există o amorţire în ceea ce priveşte investiţiile, respondenţii afirmând deocamdată că nu se întrevăd motive pentru o perspectivă mai optimistă; investiţiile aşteaptă probabil o perioadă mai benefică pentru a veni în România', arată reprezentanţii CIS.

Sondajul relevă o scădere a răspunsurilor pozitive (27,5% în iunie 2014 comparativ cu 38,2% în decembrie 2013) privind atractivitatea investiţiilor de capital în operaţiunile din România atunci când concurează pentru finanţare cu alte proiecte din cadrul grupurilor.

Nu sunt aşteptate schimbări majore în ceea ce priveşte forţa de muncă. 55,5% dintre respondenţi nu estimează creşteri ale numărului de angajaţi faţă de 2013, 24% planifică o creştere uşoară, în timp ce 20% estimează chiar o uşoară scădere.

Aprecieri despre mediul legislativ şi eficienţă administrativă, la momentul iunie 2014, arată că 44,4% din respondenţi consideră că mediul legislativ, fiscal şi administrativ a înregistrat o înrăutăţire moderată, comparativ cu 42,8% în decembrie 2013. Mediul economic din România prezintă oportunităţi de creştere, dar este necesară o îmbunătăţire a predictibilităţii cadrului fiscal şi de reglementare. Respondenţii au semnalat, de asemenea, că procedurile birocratice costisitoare şi lipsa capacităţii de planificare a autorităţilor îi determină pe investitori să fie precauţi. Schimbările frecvente de personal sunt în detrimentul interacţiunii dintre sistemul administrativ şi mediul de afaceri, afectând continuitatea proiectelor în derulare.

CIS remarcă şi o lipsă de cooperare între instituţii în acele proiectele comune menite să reducă şomajul sau să dezvolte anumite sectoare – tehnologie, infrastructură, cercetare şi dezvoltare.

Consiliul Investitorilor Străini (FIC) este asociaţia celor mai importante companii străine din România, ale căror investiţii cumulate reprezintă în jur de 35 miliarde euro, adică aproape două treimi din totalul investiţiilor străine directe realizate în România din 1990 până în prezent.