Totodată, fermierii cehi susţin că trebuie găsite măsuri de sprijinire a exporturilor.

"Opriţi sancţiunile împotriva Rusiei şi sprijiniţi exportul. Rusia este al doilea cel mai mare importator de lapte din lume. În acest moment, Rusia se uită după noi furnizori şi vor să importe lapte din Thailanda şi Vietnam. Noi suntem într-adevăr loviţi de embargoul rusesc ceea ce nu înseamnă că suntem de acord cu politicile lor", a spus Marian Bily, vicepreşedintele cooperativei VOD Kámen şi zootehnician şef.

Potrivit acestuia, producţia de lapte era profitabilă pentru cooperativa VOD Kámen, dar anul acesta va aduce pierderi.

"Este foarte dificil acum. Am renunţat deja la creşterea porcilor, iar în sectorul laptelui avem o pierdere de 1,5 milioane de coroane ceheşti (aproximativ 55.500 euro n.r.) pe lună şi se pare că perspectivele pe termen lung sunt sumbre. Singurul decent în acest moment este preţul cărnii de vită", susţine Marian Bily.

Pentru acest an, cooperativa estimează pierderi de aproximativ de 9 -10 milioane de coroane ceheşti din producţia de lapte, în condiţiile în care pentru cele 6,5 milioane de litri de lapte primeşte doar 6 coroane ceheşti pe litru, respectiv o pierdere de 1,5 coroane pe litru.

Cooperativa VOD Kámen înregistrează o cifră de afaceri de 165 de milioane de coroane ceheşti. Pe ansamblu, reprezentanţii cooperativei se aşteaptă să încheie anul "pe zero", profitul venind din alte activităţi.

VOD Kamen este o cooperativă care are 200 de membri, dar numai cu 105 angajaţi. Suprafaţa de teren cultivată de membrii cooperativei se ridică la 1.950 de hectare, situate la 400 – 500 de metri deasupra nivelului marii. În cea mai mare parte, terenul este utilizat pentru producţia de cereale, în special grâu, rapiţă, lucernă şi porumb pentru hrana vitelor, dar şi cu cartofi, circa 150 de hectare. La faţa locului există şi o unitate de procesare modernă pentru curăţarea şi ambalarea cartofilor, care furnizează produse către cele mai mari oraşe din ţară.

Cooperativa din Cehia este, de asemenea, implicată în producţia de lactate, având un efectiv de 2.100 de vaci din rasa Fleckvieh.

În 2011, cooperativa a instalat o staţie de biogaz ca răspuns la normele stricte introduse de autorităţi cu privire la utilizarea pesticidelor şi la eliminarea gunoiului, terenul cultivat de VOD Kamen fiind situat într-o zonă din care se face alimentarea cu apă a celor mai mari oraşe din Cehia, respectiv Praga şi Brno.

Comisia Europeană şi DG – Agri au organizat la începutul lunii iunie o vizită de documentare în Cehia pentru jurnalişti din ţările Uniunii Europene.AGERPRES