Raportul PSD privind stadiul realizării programului de guvernare pe primul semestru din 2017 este unul devastator la adresa Executivului. Potrivit bilanțului social-democrat, din totalul de 393 de măsuri care trebuiau implementate, doar 50 dintre acestea au fost realizate, adică doar 13%. Alte 107 măsuri au fost atinse parțial, adică 27%, iar restul de 236% nu au fost îndeplinite. 

Cine este Mihai Tudose, propus de Liviu Dragnea pentru funcția de premier

În domeniul Economiei, Guvernul nu a reușit să îndeplinească nicio măsură complet,doar parțial, două măsuri, așa cum se poate vedea din raportul întocmit de Darius Vâlcov.

 

Pe lista măsurilor neîndeplinite se află Transferul ELCEN în patrimoniul Municipiului București, Comitet interministerial pentru reprezentanțele economice ale României din străinătate, Lărgirea Consiliului de Export, Program național de specializare inteligentă, Program de investiții publice de tip greenfield, Program de utilizare a siturilor contaminate. Investiții brownfield, Programul național „Promovarea proprietății intelectuale românești”, Programul pentru atragerea de investiții străine cu valoare adăugată mare, Modificarea Legii minelor nr. 85/2003 și altele. 

 

 Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii

Principala măsură pentru stimularea investiţiilor publice va fi crearea unui Fond Suveran de Dezvoltare şi Investiţii (FSDI), alcătuit, în principal, din companiile de stat profitabile, a cărui valoare va depăşi 10 miliarde euro la orizontul anului 2020.

 



Fondul va folosi veniturile din dividende ale acestor companii, dar va strânge fonduri şi din emisiuni de obligaţiuni sau din vânzarea de active neperformante precum case de odihnă şi hoteluri aparţinând „unor companii al căror obiect de activitate este cu totul altul”, fără a da detalii.

„Scopul fondului va fi de a dezvolta sau construi de la zero afaceri în domenii prioritare pentru statul român, care să se susţină economic (deci cu un anumit grad de profitabilitate), singur sau împreună cu alte fonduri de investiţii sau investitori privaţi”, arată documentul.

 

Vezi aici ce spunea MIHAI TUDOSE despre Fondul Suveran de Dezvoltare și Investiții într-un INTERVIU acordat CAPITAL

Fondul ar trebui să aibă ca efect „apariţia a numeroase fabrici în agricultură şi industrie, dar şi la capitalizarea unor firme precum Tarom, CFR, Şantierul Naval Constanţa, C.E.C., Nuclearelectrica, astfel încât acestea să-şi poată extinde activitatea sau, după caz, să achiziţioneze noi capacităţi: flotă de avioane, de nave, de garnituri de tren”, menţionează autorii programului de guvernare.

Cele mai mari investiţii ale FSDI în următorii patru ani ar urma să se realizeze în sănătate, sector în care PSD promite construcţia unui spital republican şi a opt spitale regionale. „Valoarea totală finanţată din FSDI este estimata la 3,5 miliarde euro”, mai arată documentul.

Alte 3 miliarde de euro vor fi folosite pentru construcţia de autostrăzi şi căi ferate rapide care nu pot fi finalizate sau demarate din fonduri europene până în 2020. Capitolul infrastructură transport conține și erori. ”România are în acest moment puţin peste 500 de kilometri de autostradă în operare”, spun autorii documentului în condițiile în care încă de acum un an a fost depțită lungimea de 700 de kilometri de autostradă.

 

PSD menţionează finanţarea autostrăzii Târgu Mureş – Iaşi, din care porţiunea Târgu-Neamţ – Iaşi este inclusă în masterplanul de transport ca fiind realizabilă pîn următorii ani,  autostrada Timişoara – Bucureşti prin Oltenia, autostrada Comarnic – Braşov şi autostrada Iaşi – Bucureşti.

„În ceea ce priveşte calea ferată rapidă, finanţarea prioritară se va face pentru refacerea căii ferate şi modernizarea acesteia, astfel încât să avem în România trenuri care circulă cu viteze de peste 100 km/h, din direcţia Vest – Bucureşti, Chişinău – Iaşi – Bucureşti, Bucureşti – Constanţa, Bucureşti – Braşov”, prevede programul PSD, citat de digi24.ro

Guvernul promite şi dezvoltarea industriei de armament din fonduri de la FSDI, „prin extinderea capacităţilor fabricilor existente”, fără a da detalii.

Vasilescu: Măsurile ministrului Tudose au fost blocate de premierul Grindeanu

Membrii Comitetului Executiv Naţional al PSD l-au întrebat „tranşant” pe Mihai Tudose, propunerea pentru funcţia de prim-ministru, dacă are „o dublă comandă”, iar acesta a dat garanţii că singura comandă pe care o are este la PSD, a declarat, luni, vicepreşedintele social-democrat Lia Olguţa Vasilescu, citată de Agerpres

Potrivit evaluării din partid, Mihai Tudose nu a avut niciun proiect îndeplinit ca ministru, deoarece măsurile au fost blocate la premier, a arătat Lia Olguţa Vasilescu.

„A fost întrebat astăzi de către membrii CEx. Tocmai că planează anumite suspiciuni asupra domniei sale va avea obligaţie într-un termen cât mai scurt să ne arate că nu are dublă comandă. De altfel, a fost întrebat foarte tranşant de către membrii CEx-ului şi a dat garanţii că singura comandă pe care o are este la PSD. Nu există niciun motiv, deocamdată, să ne facem probleme că domnul Mihai Tudose ar avea o dublă comandă. Ca dovadă, de câte ori au fost probleme în partid, de fiecare dată a reacţionat exact ca un membru de partid şi ca ministru şi-a dovedit profesionalismul”, a afirmat Olguţa Vasilescu, după şedinţa CEx. 

Ea a adăugat că PSD are certitudinea că preşedintele Klaus Iohannis va aproba această propunere. 

„Noi avem certitudinea că astăzi, după ce vom merge la Cotroceni, domnul preşedinte Klaus Iohannis o va aproba, astfel încât săptămâna aceasta o vom aproba în Parlament pentru că vineri ar trebui să avem prima şedinţă de guvern, înainte de 1 iulie”, a adăugat liderul PSD. 

Întrebată în legătură cu suspiciunea de plagiat asupra lui Tudose, Vasilescu a răspuns: „Este un lucru la care trebuie să răspundă Mihai Tudose, dacă există o astfel de problemă. Şi eu am fost acuzată de plagiat în urmă cu 2 ani de zile, au fost mai multe comisii care au dovedit că nu există niciun fel de plagiat”. 

„Noi considerăm că nu avem niciun fel de problemă acum cu această propunere, Mihai Tudose”, a adăugat Olguţa Vasilescu. 

Întrebată dacă Mihai Tudose este dispus să plece în cazul în care partidul i-o va cere, Vasilescu a răspuns: „Absolut”. 

Ministrul interimar al Economiei, Mihai Tudose, a fost validat pentru funcţia de premier de Comitetul Executiv Naţional al PSD, a anunţat, luni, vicepreşedintele PSD Lia Olguţa Vasilescu.