În context, bugetarea voucherelor de vacanță pentru instituțiile publice va aduce în mod cert o creștere a călătoriilor pe destinații interne, în principal pe Litoralul românesc al Mării Negre, dar şi pe staţiunile balneare – în special în cele cu facilităţi pentru cură balneară, tratament și recuperare şi centre spa.

”De asemenea, crește interesul românilor pentru city-break în ţară, în deosebi în Bucureşti, Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu, Oradea, Iași. Românii vor fi atraşi în aceste oraşe şi datorită evenimentelor care se vor organiza în 2018, când sărbătorim 100 de ani de la Marea Unire”, mai spune Morariu. 

Referindu-se la comportamentul consumatorilor de vacanțe, aceasta consideră că, anul viitor, ei vor fi mult mai exigenți, având în vedere că turiștii care dispun de bugete de călătorii mai mari își cresc, în mod justificat, pretențiile.

”Atât pentru destinațiile românești, cât și pentru cele externe, ei vor căuta mai mult unitățile de cazare de confort superior, cu facilități complexe și servicii de calitate. În același timp, datorită voucherelor de vacanță, vor fi categorii noi de consumatori care vor vrea să
meargă în vacanță în România, ceea ce va creşte segmentul turistic mediu, adică unitățile de cazare de două și trei stele, cu condiția ca serviciile în aceste unități să fie corecte. Este foarte important ca suportul autoritățile locale şi proprietarii de unităţi de cazare să aibă grijă de calitatea destinației, cum îşi gospodăresc stațiunile, orașele şi alte zone turistice astfel încât turiştii să aibă o experiență care să îi facă să revină în aceste destinații chiar şi fără voucherele de vacanţă”, explică Lucia Morariu. 

Cât despre destinațiile externe, aceasta spune că mizează în continuare pe cele mediteraneene, pe cele
exotice, pe croaziere, dar şi pe vizite în parcurile de distracție din Europa.