Costurile s-ar putea reduce chiar mai mult, a declarat Zhurebekov, fără a explica modul în care au fost revizuite estimările, care, în opinia sa, reflectă preţul mai scăzut al ţiţeiului pe plan global. 

Kazahstanul vrea să obţină 1,6 miliarde de dolari de la consorţiul de firme străine care operează proiectul Karachaganak, din nord-vestul ţării, se arată într-un raport al Lukoil, companie prezentă şi în România. 

Guvernul de la Astana spune că disputa este legată de calculele firmelor implicate în producţia zăcământului. Dar ministrul Energiei, Kanat Bozumbayev, care a vorbit separat cu jurnaliştii, a precizat că disputa, pentru care Kazahstanul a solicitat arbitraj internaţional, nu va avea efect asupra proiectului, al cărui obiectiv este menţinerea unul nivel ridicat al producţiei o perioadă mai îndelungată. 

"M-am întâlnit cu o delegaţie a consorţiului Karachaganak, ei nu leagă aceste două probleme", a precizat Kanat Bozumbayev. 

Eni şi Royal Dutch Shell deţin fiecare 29,25% din proiectul Karachaganak, pe care îl operează în comun. KazMunayGas deţine 10%, Chevron – 18% şi Lukoil – 13,5%. 

Karachaganak, unul dintre cele mai mari depozite de ţiţei şi gaze din lume, conţine echivalentul a 1,2 miliarde de tone de ţiţei şi gaz condensat şi peste 1.350 miliarde metri cubi de gaz. În 2016, zăcământul a produs 139,7 milioane de barili echivalent petrol, în scădere cu 1,4% faţă de 2015. 

JSC NC KazMunayGas este compania naţională de petrol şi gaze a Republicii Kazahstan, cu activităţi de explorare, producţie, rafinare şi transport de hidrocarburi din Kazahstan, care reprezintă interesele statului în industria de petrol şi gaze, fiind o companie integrată vertical cu ciclu complet de upstream, transport şi prelucrare, până la furnizarea de servicii specializate în industria de profil. KazMunayGas este acţionarul majoritar de la KMG International. 

KMG International NV deţine şi desfăşoară operaţiuni importante în domeniul rafinării, petrochimiei, retail şi trading pe mai multe pieţe internaţionale. Reţeaua de retail cuprinde peste 1.100 de puncte de alimentare carburanţi în România, Georgia, Bulgaria şi Moldova. Grupul derulează operaţiuni de upstream, servicii industriale şi la sondă. 

Compania Naţională KazMunayGas Kazahstan (KMG NC) şi CEFC au semnat în decembrie 2016, la Bucureşti, un acord care atestă angajamentul de a efectua tranzacţia de cumpărare a 51% din acţiunile KMGI de către compania chineză. Prin finalizarea în acest an a procesului de achiziţie a 51% din acţiunile KMGI, după obţinerea tuturor aprobărilor necesare încheierii tranzacţiei, CEFC va contribui semnificativ la accelerarea dezvoltării companiei, atât la nivel local, cât şi în plan regional. (Sursa: Agerpres)