Potrivit acesteia, investitorii care vor să înceapă astăzi un proiect rezidenţial caută un randament investiţional de circa 20%, marje imposibil de atins de cei care au acumulat portofolii extinse de teren în perioada 2007-2008.

Spaniolii de la Gran Via se însciu în categoria investitorilor cu cele mai extinse suprafeţe de teren, achiziţionate la preţuri exorbitante. Compania deţine trei foste fabrici din Bucureşti: Frigocom, Electrotehnica şi jumătate din Tricodava, la care se adaugă un teren de 6,5 ha în Constanţa. Pe cele 16 ha de teren, pe care au plătit în total circa 120 mil. euro, spaniolii visau să construiască 5.000 de apartamente. Criza din Spania  şi din întreaga regiune le-a blocat planurile timp de cinci ani. Abia în 2012 investitorii au realizat că nu mai au altă variantă de valorificare a acestor terenuri decât prin dezvoltare. Drept urmare, au început construcţia unui bloc cu 84 de apartamente pe terenul de la Frigocom, din Drumul Taberei, care a ajuns acum la stadiu de finisaje interioare şi urmează a fi predat în luna martie.  

Gran Via a decis să vină cu 4,5 mil. euro de acasă, în contextul în care băncile încă mai cer asigurarea unui grad de pre-contracte de 30% pentru a elibera finanţări pe sectorul rezidenţial, condiţie greu de îndeplinit pe o piaţă în care rar se mai pot convinge clienţii să cumpere apartamente „ pe hârtie“. Astfel, spaniolii au pornit la drum cu o marjă de profit de sub 9%, intenţia lor fiind recuperarea banilor îngropaţi în terenuri.

Ritm de vânzări

„Dacă vom avea un ritm de vânzări de 10-15 apartamente pe lună vom începe până la vară construcţia a încă două blocuri similare cu cel ridicat deja. Pentru a doua etapă avem nevoie de circa 9 mil. euro şi suntem dispuşi să venim tot cu banii proprii dacă vânzările sunt bune“, a declarat Antoanela Comşa, directorul general al Gran Via România.

Proiectul Timişoara 58 Apartments are în componenţă, în principal, apartamente cu două şi trei camere. Pentru două camere, a căror suprafeţe utile sunt cuprinse între 47 mp şi 50 mp, preţurile variază între 50.000 şi 60.000 de euro, fără TVA, iar pentru cele cu trei camere, cu suprafeţe între 60 mp şi 83 mp, preţurile variază între 63.000 şi 94.000 euro, fără TVA.

Terenuri pregătite

Spaniolii au apelat şi la varianta vânzării terenurilor din portofoliu, însă până acum nu au reuşit să înstrăineze decât 5.000 mp din platforma Electrotehnica către nemţii de la Lidl. Gran Via a avut ocazia în 2011 să vândă jumătate din platforma Tricodava către Auchan, însă nu a fost dispusă să accepte o pierdere atât de mare. Cealaltă jumătate din fosta platformă industrială, deţinută de spaniolii de la Pryconsa – foşti parteneri ai Gran Via, au acceptat oferta de 15 mil. euro făcută de francezi, asumându-şi astfel o pierdere de 30%. În 2007, Gran Via şi Pryconsa au plătit 42 mil. euro fondului de investiţii Broadhurst pentru achiziţia celor 5,4 ha de sub Tricodava.

Acum, Gran Via pregăteşte noi planuri pentru fiecare teren în parte şi, pe lângă locuinţe, nu exclude dezvoltarea de spaţii de birouri sau comerciale.