Analiştii UBS Communications explică ce înseamnă o schimbare la nivelul a 10 dolari pe baril în preţul ţiţeiului Brent.

"Economiile producătorilor de petrol,  cum ar fi Rusia și Norvegia, dar şi OPEC pierd în mod clar atunci când prețurile petrolului scad, iar acest fapt se vede într-o depreciere a PIB de peste 1 punct procentual", spun analiștii UBS.

"Dintre marile economii dezvoltate, Statele Unite și Japonia sunt cel mai puțin afectate. Deși Japonia are o dependență relativ mare de importurile de petrol, ponderea produselor energetice în coșul prețurilor de consum este destul de mic în comparație cu alte economii dezvoltate. Asta înseamnă că veniturile reale în legătură cu beneficiile pentru consumatorii din Japonia din cauza prețurilor mai mici la petrol sunt relativ scăzute în comparație cu alte părți."

Pentru Statele Unite, povestea dependenței energetice și a senzitivităţii a evoluat rapid pe măsură ce tot mai mult petrol a fost extras din bazinele de șist din America.

"Înainte de previziunile facute cu ocazia revoluției petrolului de șist, ar fi fost sugerat un impuls de 0,2 – 0,3 puncte procentuale la creșterea economică din Statele Unite la fiecare scădere de 10 dolari barilul a prețului petrolului", scriu specialiştii UBS. "Această estimare este în prezent doar 0,1%"

În general, analiştii UBS Communications sunt de părere că o scădere susținută cu 10 dolari a prețului petrolului se va adăuga valorii de aproximativ 0,2 puncte procentuale a PIB-ului mondial.