Conduce de aproape opt ani cea mai mare companie din România cu care a reușit anul trecut să bifeze un profit net de peste un miliard de euro.

Influența și deciziile pe care le-a luat o propulsează pe Mariana Gheorghe pe locul 19 în clasamentul celor mai puternice femei din lume realizat de revista Fortune.

Anul trecut, Mariana Gheorghe s-a aflat pe poziția 27 în clasamentul realizat de Fortune referitor la EMEA, adică Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

La cârma celei mai mari companii din România se află din iunie 2006, iar mandatul actual îi expiră anul viitor. Întrebată de Capital dacă își dorește un nou mandat, Mariana Gheorghe a precizat că își dorește să mai existe oportunități să lucreze cu Petrom.

 

Vezi mai jos ce spune Mariana Gheorghe despre un nou mandate și care a fost cel mai greu an de când se află la conducerea companiei.

 

Capital: Mai aveți un an de mandat. În primul rând, vreau să vă întreb dacă rămâneți la Petrom încă 4 ani sau vă veți retrage?

M.G.: E încă devreme, eu sunt mult legată de Petrom și cred să mai existe oportunități să lucrez cu Petrom. Decizia este însă a consiliului de supraveghere, a acționarilor, dacă vor sau nu să continue cu mine.
 

Capital: Care a fost cel mai greu an de când vă aflați la conducerea companiei?

M.G.: Dimensiunile au fost diferite. La început, primii ani – cu restructurare masivă -, au fost foarte grei, nu a fost numai un an din păcate. Al doilea an de provocare a fost 2009, în plină criză, imediat după colapsul prețului la țiței, atât din punct de vedere organizațional cât și financiar. Organizațional pentru că trebuia să găsim soluții de a continua operațiuni și investiții sau de a le restructura într-un timp foarte scurt, pentru că altfel putea să intre și compania Petrom așa cum au intrat și altele într-o spirală negativă, și a doua ne-a prins într-un moment în care noi nu avem cash-flow, pentru că toate resursele financiare pe care le avusesem de la privatizare, prin creșterea de capital, erau deja folosite. Iar găsirea surselor de finanțare într-un moment de criză financiară cum a fost anul 2008-2009 a fost o mare provocare.

 

Capital: Dar acest an este unul provocator în contextul în care se va stabili sistemul de taxare pentru următorii ani?

M.G.: Pentru viitor, importanța deciziei sistemului de taxare este foarte mare pentru o companie petrolieră, care are un ciclu investițional așa de mare ca al nostru. Ca decizie, va fi foarte important și acest an.