„Din cei aproximativ 1300 de megawați generați în prezent de șase unități ale instalației, care este aproape de capacitate maximă, 700 de megawați se pierd din cauză că rețeaua este copleșită”, a declarat directorul executiv al Egbin, Dallas Peavey Jr.

Egbin lucrează cu o companie de transport din Nigeria pentru a îmbunătăți lucrurile: “Avem piese importante de echipament aproape imposibil de găsit. Lucrăm împreună cu General Electric și alte companii americane pentru a ne ajuta să le fumizăm, să efectuăm revizia și să ne ajute să facem evacuarea transmisiei”, a declarant Peavey.

Nigeria distribuie în prezent, în medie, 4.500 megawați de electricitate. Spre deosebie de luna mai 2016, aceasta a crescut cu 1.000 de megawați, când a fost întreruptă furnizarea de gaze naturale și de la o medie de 2.503 megawați înregistrată în al doilea trimestru al acestui an, potrivit Biroului Național de Statistică, dar este încă departe de nevoile celor 180 de milioane de locuitori din Nigeria care se confruntă cu întreruperi zilnice. Africa de Sud distribuie aproximativ 34.000 de megawați în timpul cererii de vârf, pentru o populație mai mică de o treime din Nigeria.

Egbin se confruntă cu dificultăți financiare, fiind nevoiți să plătească guvernului 352 de milioane de dolari: “Trebuie să plătim, este o provocare foarte mare!”, a trasmis Dallas Peavely Jr.

Sahara Group Plc, compania energetică nigeriană care deține Egbin, a investit 400 de milioane de dolari în fabrică de la preluarea acesteia în 2013, după o vânzare parțială a companiilor de stat de stat către investitori privați.

Cu astfel de datorii, băncile sunt reticente în a acorda facilități de împrumut Egbin. „Dar vom continua să colaborăm cu băncile, cu Banca Centrală a Nigeriei și cu guvernul federal pentru a închide acest decalaj și a reduce acest risc”, a spus Peavey.

Peavey a consideră că problemele legate de transmisie ar putea fi abordate “foarte curând” și intenționează ca până în anul 2020 să crească Egbin la o capacitate de 1.500 megawați.

Președintele Muhammadu Buhari, care a numit situația în care se află Nigeria “rușine națională”, a declarat în 2016 că țara vizează o producție de 10.000 de megawați de electricitate până în 2019.