"Din datele pe care le avem, la un consum de un mic şi jumătate pe cap de locuitor, rezultă că, numai de 1 Mai, românii consumă 30 milioane de mici, adică 1.500 de tone. Numai diaspora consumă, într-un an, 25.000 de tone de mici", a declarat Radu Timiș, președintele Asociației Române a Cărnii și proprietarul prodcătorului de mezeluri Cris-Tim.

Potrivit acestuia, consumul de carne de mici ar putea crește în acest an cu aproape 5%, având în vedere faptul că avmicul românesc este foarte apreciat şi la export,

"Micul românesc este întotdeauna iubit şi se află pe masa şi în sufletul românilor mai ales în ziua de 1 Mai. Cu cât produsele româneşti vor fi mai consumate, cu atât economia românească va înflori şi vom avea mai multe locuri de muncă, mai multe şcoli şi un învăţământ mai bun. Consider că starea de încredere pe care o avem acum în economia românească, în special prin introducerea acestei măsuri de scădere a TVA la 9%, practic relansează consumul şi ne dă încredere că se va schimba în câţiva ani", a spus Radu Timiş, citat de Agerpres.

El a precizat că Asociația pe care o conduce  va demara, în cel mai scurt timp, procedurile pentru obţinerea protecţiei europene pentru micul românesc, un produs apreciat de către români şi care a dobândit, deja, notorietate pe piaţa europeană.

"Ne-am propus să obţinem protecţie europeană pentru micii româneşti. Vrem să facem acest lucru şi la notorietatea pe care au dobândit-o în Europa nu cred că va fi o ţară care să fie împotrivă. Micul este românesc şi asta o ştie toată lumea. Faţă de 'cevapcici' turceşti sau bulgăreşti /un produs similar cu micii româneşti, n.r/ este o mare diferenţă şi de gust, şi de cum arată. De aceea, nu cred că vom avea probleme să facem acest lucru", a mai spus preşedintele ARC, Radu Timiş, la un eveniment organizat cu ocazia zilei de 1 Mai.