"Pentru a readuce pacea", a spus Bashar al-Assad, "este necesar ca mai multe ţări, Franţa, Marea Britanie, SUA, Arabia Saudită, Qatarul şi alte câteva, aceste tari trebuie să se oprească din a mai sprijini teroriştii. A doua zi, situaţia va fi deja mai bună şi în câteva luni vom avea o pace deplină în Siria".

Mai multe ţări occidentale îl consideră pe preşedintele sirian ca fiind responsabil pentru izbucnirea războiului civil soldat cu peste 250.000 de morţi în cei 4 ani de conflict. Aceste state doresc plecarea sa, însă nevoia de a combate gruparea Stat Islamic după atentatele sângeroase din 13 noiembrie de la Paris şi asocierea lui Assad cu Rusia, care susţine regimul de la Damasc, a făcut ca această chestiune să se plaseze locul secund.

În interviul acordat televiziunii publice cehe pe 29 noiembrie la Damasc, Al-Assad s-a arătat sceptic cu privire la posibilitatea formării unei mari coaliţii împotriva terorismului.

"De ce nu au învăţat nimic din atacul de la Charlie Hebdo? Nu puteţi lupta împotriva terorismului în timp ce sprijiniţi în mod direct teroriştii cu arme şi aveţi o alianţă cu cel mai mare sponsor al terorismului din lume care este monarhia saudită", a afirmat Al-Assad. Franţa nu face "nimic serios, în timp ce ruşii sunt foarte serioşi în lupta împotriva terorismului şi există o cooperare între ei şi armata siriană", a mai spus el. 

Întrebat despre posibilitatea ca teroriştii să intre în Europa ascunşi printre refugiaţii sirieni, Assad a afirmat că infiltrarea lor "a avut loc, desigur", însă este dificil de estimat numărul lor. 

"Însă aceasta este realitatea. Şi cred că se pot găsi dovezi în fotografii sau înregistrări video pe Internet că unii care au ucis şi decapitat oameni aici, au plecat în Europa în calitate de cetăţeni paşnici". AGERPRES