'Competitivitatea trebuie să fie obiectivul major al programelor pe care le avem cu instituţiile financiare internaţionale. Creşterea competitivităţii trebuie să fie obiectivul major al acţiunii interne a Guvernului. Aici nu ne putem plânge de investitorii străini. Este clar, sectorul privat este competitiv. (…) Marea problemă este sectorul de stat, fie că vorbim de marile companii de transport feroviar, de producătorii de energie, de producătorii de gaze şi transportatorii de gaze. Aici trebuie folosit cuvântul de ordine: restructurarea, creşterea performanţelor, investiţii pentru modernizare', a spus Băsescu, la recepţia de Anul Nou, organizată de Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană, la Palatul Parlamentului.

El a punctat faptul că România are o problemă în ceea ce priveşte managementul companiilor de stat şi calificarea forţei de muncă.

'Sunt conştient şi de faptul că nu putem fi competitivi pe deplin până când sectorul de stat nu se diminuează prin privatizări parţiale sau majoritare şi până când nu vom avea o forţă de muncă bine calificată pentru a răspunde comandamentelor care vizează creşterea competitivităţii', a adăugat şeful statului.

Potrivit preşedintelui, obiectivul major al României este să continue procesele de integrare europeană, precizând că ţara noastră nu poate rămâne economic, social şi politic în afara unui 'proces puternic de integrare în structurile europene'.

'Obiectivele sunt acompaniate de un parteneriat cu FMI, cu CE şi cu BM şi programele care au fost şi vor fi convenite în continuare cu această troică parteneră cu Guvernul României vor fi orientate spre atingerea acestor obiective: integrare, integrare, singura şansă ca România să ajungă în timp la un nivel de performanţă economică, socială care să fie într-adevăr de nivel european', a mai spus Băsescu.

El a mai afirmat că România are şansa să îndeplinească cele cinci criterii de la Maastricht care să ne califice pentru intrarea în zona euro, însă, mai întâi trebuie văzut dacă economia ţării noastre este suficient de competitivă pentru acest proces.

'Fără o economie competitivă, şansele de a supravieţui şi de a-ţi continua evoluţia pozitivă în zona euro sunt extrem de mici', a conchis Băsescu.