"Pe măsură ce băncile încep să se reorienteze spre creştere, provocarea lor va fi să rămână relevante pentru clienţi, să îşi realinieze modelele de afaceri, să se adapteze la reglementările legislative recente şi să încerce să inoveze pentru dezvoltare", se menţionează în raport.

Băncile vor continua, de asemenea, să adopte decizii strategice, determinate de constrângerile de capital şi necesitatea
îmbunătăţirii rentabilităţii financiare, eliminând sau făcând achiziţii în domenii în care consideră că pot concura şi câştiga.

Potrivit raportului, per total, băncile vor trebui să fie mai agile în operaţiunile lor, pentru a exploata nesiguranţa existentă de pe piaţă, mai degrabă decât să aştepte pur şi simplu apariţia unor condiţii mai bune.

În absenţa expansiunii şi a creşterii, consolidarea şi reducerea investiţiilor sunt esenţiale pentru a asigura profitabilitatea şi o alocare eficientă a capitalului, precizează sursa citată.

"Situaţia globală a pieţei este dificilă, întrucât băncile au ajuns la limită în ceea ce priveşte reducerea infrastructurii fără să le fie afectate operaţiunile principale. În acest context, pentru a crea forma şi mărimea necesare pentru supravieţuire, alocarea eficientă a capitalului şi profitabilitatea adecvată, băncile trebuie să ia decizii drastice cu privire la segmentele de clienţi şi produsele care sunt sau nu esenţiale în modelul lor de afaceri. Acest lucru duce la reducerea investiţiilor în activităţile secundare, a căror finanţare este costisitoare şi la consolidarea pieţelor şi produselor identificate ca fiind esenţiale", se mai spune în raport.

Reprezentanţii CPBR precizează în raport că, în absenţa unei creşteri solide şi a unor mecanisme eficiente de recuperare a datoriilor, soluţionarea cu întârziere a problemelor legate de creditele neperformante reprezintă o barieră nu numai împotriva profitabilităţii imediate, ci şi a creşterii ulterioare.

"Ultimii ani au subliniat în mod clar efectul negativ al deteriorării calităţii activelor, care reprezintă principala povară asupra profitabilităţii. Din nefericire, în aceeaşi perioadă s-a observat şi o deteriorare mai accelerată a disciplinei de plată a societăţilor comerciale, iar deteriorarea din acest domeniu a generat o vulnerabilitate a stabilităţii financiare pentru toate segmentele. În ceea ce priveşte băncile, 'soluţionarea problemei creditelor neperformante tinde să aibă loc mai lent decât se doreşte din cauza factorilor macroeconomici externi şi a efectelor reputaţionale' (Iniţiativa Viena, 2012), diminuând astfel capacitatea acestora de a atrage capitalul de care au nevoie pentru a-şi relua creşterea şi pentru a putea să se ocupe în mod eficient de problemele critice de expunere", se mai precizează în raport.

Potrivit reprezentanţilor CPBR, supreaexpunerea la credite în valută este unul dintre factorii generatori de niveluri ridicate ale creditelor neperformante şi turbulenţe de piaţă.

"După cinci ani de creştere accelerată şi de eforturi pentru susţinerea convergenţei până în 2008, având preponderent la bază investiţii directe străine care au alimentat consumul intern şi importurile, cei cinci ani de ajustare şi stabilizare economică care au urmat au forţat persoanele fizice, societăţile şi băncile active din România să îşi reevalueze practicile de cheltuieli, modelele de afaceri şi de finanţare şi să identifice opţiuni mai sănătoase şi mai sustenabile pe termen lung", se mai arată în raport.

CPBR a fost înfiinţat în aprilie 2014 ca urmare a nevoii băncilor de a-şi asuma un rol mai activ în dezvoltarea instituţională şi economică a României. Obiectivul băncilor membre CPBR este de a reconcilia mai bine interesele clienţilor, ale acţionarilor acestora şi ale autorităţilor de reglementare, ale angajaţilor şi ale comunităţilor pe care le deservesc.

SURSA: Agerpres