Preşedintele BCE, Mario Draghi, a anunţat, joi, că, începând de la mijlocul acestei luni, BCE va începe să cumpere obligaţiuni ipotecare (covered bonds) de la bănci, iar în trimestrul patru va demara un proces de achiziţionare de obligaţiuni garantate cu active (ABS). Draghi şi-a exprimat speranţa că acest program de achiziţii de active, care se va întinde pe o perioadă de cel puţin doi ani, va stimula piaţa pentru acest gen de credite şi, de asemenea, va sprijini creditarea firmelor mici şi mijlocii, care formează coloana vertebrală a economiei zonei euro.

'După ce toate măsurile noastre îşi vor face simţite efectele în economie, vor contribui la revenirea inflaţiei la un nivel apropiat de obiectivul nostru', a spus Draghi, la conferinţa de presă de după reuniunea de politică monetară a consiliului guvernatorilor BCE.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a scăzut în luna septembrie 2014 până la 0,3%, cel mai redus nivel înregistrat după octombrie 2009.

Draghi nu a oferit o cifră precisă pentru aceste programe de achiziţii de obligaţiuni, însă analiştii se tem că piaţa relativ mică care există în Europa pentru acest gen de obligaţiuni, de până la 250 de miliarde de euro, nu va putea juca un rol decisiv în relansarea creditării în zona euro. În plus, Draghi se loveşte de o poziţie puternică pe mai multe fronturi. Preşedintele Băncii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Jens Weidmann, care face parte şi din Consiliul Guvernatorilor BCE, şi-a exprimat deja obiecţiile faţă de planul de a cumpăra ABS-uri, apreciind că va expune la riscuri bilanţul băncii centrale.

De asemenea, pentru ca planul vizând achiziţionarea de ABS-uri să se aplice la toate ţările din zona euro, inclusiv la state precum Grecia şi Cipru, este nevoie ca BCE să-şi relaxeze standardele privind ratingul minim solicitat pentru garanţiile care trebuie oferite de cei care doresc să beneficieze de operaţiunile de finanţare. Însă, Germania, cea mai mare economie din zona euro, se opune acestei relaxări.

De asemenea, Banca Central Europeană a decis, joi, să lase nemodificată dobânda de politică monetară în zona euro la nivelul record de 0,05%, dobânda la facilitatea de creditare marginală la 0,30% şi dobânda la depozite la minus 0,20%.

SURSA: Agerpres