Apple a explicat că performanţele bateriilor litiu-ion se degradează în timp, astfel că uneori telefoanele se închid brusc pentru a fi protejate componentele. Compania insistă că actualizările la modelele iPhone 6, iPhone 6S, iPhone SE şi iPhone 7 au rolul încetinirii unor funcţii pentru a limita solicitările de tensiune electrică, împiedicându-se astfel închiderea bruscă a dispozitivelor şi protejarea acumulatorilor. Însă aceste actualizări de sisteme pot avea ca efect şi încetinirea anumitor funcţii ale smartphone-urilor.

Procesele au fost depuse în California și Chicago de către grupuri de utilizatori ai iPhone reprezentând clenți care pretind că au suferit "daune economice".

În dosarele din California, Stefan Boganovich și Dakota Speas citează pierderea valorii și achiziționarea de baterii noi drept motive de compensare. Cele două persoane cer ca Apple să dezactiveze acest sistem din telefoanele iPhone și cer ca procesul să acopere toți clienții din SUA.

Al doilea proces a fost deschis împotriva Apple în Chigago, persoane din 4 state americane cu telefoane de la iPhone 5 la iPhone 7 acuzând Apple de practici înșelatoare, imorale și fără etică. Ei susțin că Apple încalcă legislația americană cu practicile sale, obligând clienții să cumpere telefoane noi după ce actualele telefoane au performanțele reduse în mod inutil de către companie.

Avocații lui Keaton Harvey, bărbatul din California care a deschis al treilea proces, acuză de asemenea compania Apple de mărturii mincinoase, procesul bazându-se pe acuzațiile potrivit cărora telefoanele iPhone sunt afectate din cauza bateriilor proaste folosite de către companie care nu a dorit să repare toate unitațile defecte. 

Deși cei de la Apple aun declarat că au ales o soluție mai bună decât să forțeze utilizatorii să-și schimbe bateriile mai vechi de la telefoane, cei care au intentat procesele consideră că prin încetinirea smartphone-urilor, Apple a avut ca scop forțarea utilizatorilor de a investi în noi telefoane mai scumpe și mai performante.