„Întrucât realizarea unui nou model de cost, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile şi să permită stabilirea unor tarife perfect adaptate pieţei româneşti este un proces de durată, ANCOM propune, ca măsură tranzitorie, un tarif determinat prin benchmarking european. Tariful stabilit astfel de Autoritate reprezintă media tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile stabilite în statele membre ale Uniunii Europene pe baza unui model de cost LRIC pur, ceea ce oferă un suport adecvat pentru o măsură temporară, până când se vor stabili tarifele bazate pe costurile incrementale evitate, printr-un nou model de cost”, se arată într-un comunicat de presă al ANCOM.

Astfel, tariful pentru terminarea apelurilor pe care îl vor practica cei cinci operatori de telefonie mobilă cu putere semnificativă pe piaţa terminării apelurilor în propriile reţele (Lycamobile S.R.L. – operator de reţele mobile virtuale ‘complet’, Orange România S.A., RCS & RDS S.A., Telekom Romania Mobile Communications S.A, respectiv Vodafone Romania S.A.) va fi, începând cu data de 1 mai 2018, de 0,84 eurocenţi/minut, fără TVA. 

ANCOM precizează că soluţia propusă adresează observaţiile Comisiei Europene şi are, de asemenea, avantajul că poate fi implementată mai rapid decât realizarea noului model de cost (cel puţin 18 luni). De asemenea, anul viitor, Autoritatea va iniţia procedura de dezvoltare a unui nou model de cost de tip LRIC pur, care să reflecte costurile eficiente ale furnizării serviciilor de terminare la puncte mobile, în acord cu principiile Recomandării Comisiei Europene privind tarifele de terminare. 

„Propun reducerea tarifelor de terminare a apelurilor la puncte mobile începând cu data de 1 mai 2018, de la 0,96 eurocenţi/minut la 0,84 eurocenţi/minut, tarif care va fi practicat până la data la care ANCOM va finaliza noul model de cost LRIC pur. Decizia Autorităţii vine ca urmare a dialogului cu Comisia Europeană pe această temă, dar şi ca urmare a faptului că actualul model de cost nu include tehnologia 4G/LTE, tehnologie care câştigă tot mai mult teren în România, aducând câştiguri de eficienţă’, declară Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM. 

Potrivit sursei citate, în urma consultării europene desfăşurate în perioada octombrie-noiembrie 2017, ANCOM a renotificat şi a primit avizul favorabil al Comisiei Europene pe marginea măsurilor de identificare a pieţelor relevante de gros corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile. Astfel, ANCOM a emis decizia nr. 1085/2017 privind identificarea pieţelor relevante din sectorul comunicaţiilor electronice corespunzătoare serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile.