"Începând cu 1 iulie 2016, Guvernul a implementat, la propunerea Parlamentului, actul normativ prin care a fost majorat la 85% cuantumul indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului (ICC). La nivel naţional se află în plată un număr de 142.990 dosare (din care 129.226 femei şi 13.764 bărbaţi). Cuantumul cel mai mare al indemnizaţiei pentru creşterea copilului care este înregistrat în urma aplicării prevederilor Legii nr.66/2016 ajunge la echivalentul în lei a 35.000 euro pentru un beneficiar din judeţul Sibiu. În acest caz, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială a procedat la demararea verificării conformităţii dosarului şi a transmis documentele aferente acestuia către Agenţia Naţională pentru Administrare Fiscală (ANAF), în vederea efectuării controlului conform procedurilor legale", se spune în comunicat. 

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială precizează că dreptul la indemnizaţie nu a fost suspendat ci amânat la plată până la finalizarea verificărilor, cu informarea prealabilă a beneficiarului. 

"Urmează ca în funcţie de rezultatele controlului să se efectueze plata acestei indemnizaţii pentru creşterea copilului, conform normelor metodologice care au intrat în vigoare la data de 1 iulie 2016, pentru aplicarea Legii nr.66/ 2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor", se mai spune în comunicat. 

Un studiu realizat la solicitarea ministrului Muncii arată că un procent de numai 0,17% din totalul celor 142.990 beneficiari de ICC (indemnizaţie lunară pentru creşterea copilului), adică 242 persoane, consumă o treime din bugetul alocat, existând chiar cuantumuri care ajung la echivalentul în lei a 35.000 euro. Cele mai mari cuantumuri ale indemnizaţiei au fost înregistrate în judeţul Sibiu şi în municipiul Bucureşti, sectorul 1, de 159.084 lei, respectiv 94.168 lei, în urma veniturilor realizate ca membru asociat sau persoană autorizată să desfăşoare o activitate independentă. Pe următoarele locuri se situează un beneficiar din Constanţa, cu 74.693 lei, şi unul din Bucureşti, sectorul 5, 56.132 lei, ambii realizând venituri pe bază de contract de muncă/raport de serviciu. Media cuantumului ICC, la nivel naţional, a fost de 1.404 lei. Cea mai mică valoare medie s-a înregistrat la Suceava – 1.182 lei, iar cea mai mare în Bucureşti, în sectorul 1, unde cuantumul a fost de 2.445 lei. 

În context, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat luni seară, la Digi24, că actualul Guvern nu va tăia şi nici nu va plafona indemnizaţia pentru creşterea copilului, iar forul legitim care are posibilitatea de a schimba aceste lucruri este Parlamentul, cel care a iniţiat această legislaţie. Pîslaru a subliniat, însă, că trebuie văzut dacă măsura, aşa cum a fost ea gândită, duce la creşterea natalităţii sau există şi alte lucruri care ar putea fi făcute. El a reamintit ca acest beneficiu nu este contributiv, fiind luate în considerare veniturile din anul respectiv. 

"Acest beneficiu nu este contributiv, cu alte cuvinte, cine plăteşte bani la stat nu contribuie ca să poată primească aceste lucruri. Mai clar, dacă eu am un PFA, cum este unul dintre cazurile din lista respectivă sau mai multe, dacă am nimerit în anul acela o cifră de afaceri echivalentă, adică un venit al PFA de o anumită sumă el se ia direct, fără ca eu, ca PFA, să contribui la CAS, CASS mai mult decât sau echivalent cu un contract de muncă.(…) Nu există nicio problemă legată de istoric ci ultimul an care se ia ca bază de raportare şi nu există o chestiune contributivă", a mai precizat ministrul Muncii. 

AGERPRES