Iulie şi august au fost cele mai solicitate luni pe litoralul românesc, cererea vizând atât sejururile, în medie, de patru zile, cât şi weekend-urile, menționează Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism. 

În sezonul 2016, se constată o creştere a ofertei pentru vacanţe all inclusive, disponibile în cazul a 23 de hoteluri din 300 preferate pe litoral, dar şi a cererii din partea turiştilor pentru acest tip de servicii. Staţiunile din sudul litoralului, care şi-au îmbunătăţit oferta hotelieră cu unităţi de patru stele, au fost preferatele turiştilor şi în acest sezon. Per ansamblu, creşterea valorică estimată pentru întreg sezonul, în comparaţie cu vara trecută, e de aproximativ 18%. 

„În urma întâlnirilor de final de sezon, pe care conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism le-a avut zilele acestea cu mai mulţi hotelieri de pe litoral, constatăm că sezonul 2016 a fost mai bun decât ne-am aşteptat. Gradul de ocupare a crescut cu 8-12% faţă de vara trecută, din informaţiile noastre”, a spus Alin Burcea, preşedintele ANAT. 

Conducerea ANAT, împreună cu mai multe agenţii de turism membre ale asociaţiei, care vând în special vacanţe pe litoralul românesc, şi hotelieri din Eforie Nord, Jupiter, Venus, Saturn, Cap Aurora, Neptun, Olimp şi Mamaia, au analizat rezultatele sezonului 2016 şi au discutat modalităţi de colaborare, în favoarea turiştilor, pentru anul următor. 

Prioritatea pentru sezonul 2017 este creşterea vânzărilor de vacanţe pe litoral, implicit a gradului de ocupare pentru lunile mai, iunie şi septembrie. 

„Litoralul românesc are perspective de creştere constantă datorită relaţiei excelente dintre agenţiile de turism, care îl promovează permanent, şi hotelieri, care prin investiţiile realizate îmbunătăţesc an de an serviciile oferite turiştilor. Avem însă nevoie de susţinerea autorităţilor locale, care să realizeze investiţii în înfrumuseţarea staţiunilor, şi de a autorităţilor centrale, care să susţină programele propuse de ANAT pentru atragerea turiştilor pe litoral", precizează Alin Burcea. 

ANAT are ca membri activi 500 de agenţii de turism, cele mai importante din ţară, care cumulează peste 85% din vânzările pachetelor de turism şi călătorie, estimate la aproape un miliard de euro anual, şi au împreună peste 4.600 de angajaţi. Industria turismului în România are peste 120.000 de angajaţi şi contribuie la economia naţională cu aproape 2% din PIB.