"Faptul că alergăm în capul plutonului din punct de vedere al ritmului de dezvoltare rămânem în continuare pe locul 27, acolo unde este punctul adevărului şi anume puterea de cumpărare în această ţară, puterea de cumpărare analizată în funcţie de PIB-urile reale. Noi avem 160 de miliarde de euro PIB nominal", a spus Adrian Vasilescu, adăugând că vorbeşte în nume personal.

"Când luăm PIB-ul după preţurile din ţara asta suntem pe locul 11, cu un PIB de 300 de miliarde euro. Asta înseamnă că avem preţuri mici în această ţară. Trăim în România, spunem toţi că avem salarii africane şi preţuri occidentale şi nu este aşa. Nici salarii africane nu avem, pentru că ale noastre sunt cu mult peste cele africane, nici preţuri europene nu avem, pentru că preţurile noastre sunt cu mult sub media Uniunii Europene, dar salariile sunt în continuare sub puterea de cumpărare optimă la acest nivel de preţuri", a explicat Vasilescu. 

Acesta a vorbit şi despre faptul că mulţi nu înţeleg conceptul de Produs Intern Brut (PIB), care reprezintă o realitate economică ce se produce şi se consumă concomitent. 

"Trebuie schimbat PIB-ul. Auzim des că PIB-ul nostru aleargă foarte repede şi ne va asigura la anul salarii mai bune. Nu are cum. Cei care fac această afirmaţie nu ştiu ce înseamnă PIB. PIB-ul este o realitate economică care se produce şi se consumă concomitent. Salariile din medicină, de pildă, intră toate în PIB. PIB-ul nu se măsoară la nivelul bugetar, astfel că nu ai cum să măsori valoarea adăugată la nivel bugetar decât prin salariile profesorilor care intră toate în PIB, s-au plătit şi s-au consumat, ale medicilor, poliţiştilor, funcţionarilor, ş.a.m.d. Am ajuns să ne împrumutăm din străinătate foarte ieftin. Să ne uităm la cei care vin şi spun: "De ce România se cramponează de deficitul bugetar ca să putem să facem investiţii?". Deficitul bugetar nu este altceva decât partea de venituri a bugetului plus cât se poate împrumuta o ţară", a mai spus consilierul guvernatorului BNR. 

De asemenea, el a mai afirmat că dacă "se dă drumul la deficit" peste limitele admise, România nu se va mai putea împrumuta ieftin şi din acest punct de vedere "ar trebui să ţinem cu dinţii de el". 

"Dacă dăm drumul de deficitul bugetar peste limitele admise, nimeni nu ne va mai împrumuta, iar dacă o vor face, nu va mai fi la fel cum ne împrumutăm acum. Deficitul acesta este aşa cum este în pragul de 3%, cu pericolul de a fi depăşit în 2017, trebuie să ţinem cu dinţii de el", a adăugat Adrian Vasilescu.

AGERPRES