"În România, pe piaţa fuziunilor şi achiziţiilor în sectorul tech, tranzacţiile mai proeminente au fost în zona de vânzări on-line, plăţi on-line, soluţii ERP, servicii near-shore, data centers şi cloud. Creşterea cea mai puternică în IT va veni din sectoare precum telecom, servicii financiare, outsourcing, retail", arată Bogdan Ţenu, senior manager, Asistenţă în Tranzacţii, EY România.

La nivel global, în trimestrul unu 2014 s-a înregistrat cea mai puternică creştere din ultimii 14 ani, cu un volum de tranzacţii de 66,6 miliarde dolari, iar 61% dintre executivii din sectorul tehnologiei sunt încrezători în revenirea economiei globale.

Companiile active pe internet au făcut achiziţii care au reprezentat aproape jumătate din valoarea agregată înregistrată în primul trimestru din 2014, concentrându-se în special pe aplicaţiile mobile care continuă să facă valuri în social media.

Cu 758 de oferte încheiate, în acest trimestru s-a înregistrat cea mai mare creştere a volumului tranzacţiilor din ultimii şase ani. Cu un avans de 6% faţă de anul trecut şi o creştere medie anuală de 15%, volumul total al tranzacţiilor a înregistrat cea de-a treia creştere trimestrială consecutivă, după trei scăderi consecutive. Volumul capitalului privat investit a crescut, de asemenea, pentru al cincilea trimestru consecutiv, cele 70 de tranzacţii finalizate reprezentând o majorare de 15% comparativ cu anul trecut şi o creştere de 52% de la an la an, arată studiul citat.

"Aceste rezultate au la bază schimbările rapide, care continuă să se accelereze, determinate de cele cinci megatrend-uri transformatoare din tehnologie – mobilitate, social, cloud, big data analytics şi adaptarea tehnologică accelerată – şi noile posibilităţi de dezvoltarea pe care acestea le deschid", arată Elena Badea, director de marketing EY România.

Estimările privind evoluţia volumului şi valorii activităţilor de fuziuni şi achiziţii în sectorul global de tehnologie prevăd menţinerea unor niveluri record pentru tot restul anului 2014, în special datorită rezultatelor excepţionale înregistrate în primul trimestru. Există posibilitatea ca valorile să mai scadă faţă de nivelurile atinse în ultimele nouă luni. Cu toate acestea, cele 758 de tranzacţii din acest trimestru au reprezentat cel mai mare volum din ultimii şase ani. De aceea, estimările prevăd o menţinere la acelaşi nivel a volumelor trimestriale pentru restul anului sau creşteri modeste, relevă analiza EY.

EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 175.000 de angajaţi în 728 de birouri din 150 de ţări şi venituri de aproximativ 25,8 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2013.AGERPRES