"Lansarea dezbaterilor pe tema pachetului de bază, respectiv a proiectului Ministerului Sănătății în acest domeniu, ce a avut loc în data de 01.X.2013, ascunde de fapt desființarea acestuia. Analizând intențiile exprimate în discursul oficial al Ministrului Sănătății constatăm că cetățenii asigurați vor avea dreptul de facto doar al un pachet minim de servicii de sănătate, asemenea cetățenilor neasigurați, denumit în mod eronat pachet de bază", afirmă FSS.
 
Potrivit acestora, eroarea fundamentală este transformarea pachetului minim în pachetul de bază, adică aducerea tuturor cetățenilor la un numitor comun, respectiv la același nivel al drepturilor la îngrijiri de sănătate, indiferent dacă aceștia sunt sau nu plătitori la fondul asigurărilor sociale de sănătate.
"Evident, asta echivalează de facto cu desființarea asigurărilor sociale de sănătate. Altfel spus, asigurările sociale de sănătate se transformă în fond de protecție socială, eliberând statul și consiliile locale de onorarea obligațiilor în acest domeniu", afirmă reprezentanții federației.
 
Federația „Solidaritatea Sanitară” din România se opune categoric desființării asigurărilor sociale de sănătate, și propune un model alternativ, bazat pe trei paliere: pachetul minim, pachetul de bază și pachetele complementare de asigurări de sănătate.
Prin actualul proiect de lege pus în dezbatere, serviciile medicale se vor acorda prin 3 tipuri de pachete: cel de bază, cel privind programele nationale și cel privind asigurarile private suplimentare care va fi definitivat pana la finalul anului. Pachetul de bază este gratuit pentru toti cetatenii României, care plătesc sau nu contribuția de sănătate, iar cine vrea mai mult, își face asigurare privată de sănătate.

"Dacă Ministerul Sănătății își va menține intenția de a desființa sistemul asigurărilor sociale de sănătate, prin transformarea lui în sistem de protecție socială, ținând cont de faptul că este vorba de schimbări ce vor afecta toți cetățenii acestui stat, ne anunțăm intenția de a demara procedurile pentru inițierea unui alt proiect de lege în domeniu, mult mai aproape de realitățile sistemului și de aspirațiile cetățenilor, chemând la acțiune în acest sens pe toți cei interesați", avertizează reprezentanții instituției.